Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjønnstest er nettbløff

På Internett tilbys vordende foreldre en gjør-det-selv-test, som skal kunne bestemme fosterets kjønn allerede i uke 14. Norske eksperter mener dette er ren bløff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prøven som selges via Internett, heter Predictora, og skal ifølge omtalen på nettet fungere omtrent på samme måte som graviditetstester som selges på apoteket. Den gravide blander Predicora i en urinprøve. Fargen som oppstår skal ifølge omtalen vise 99 prosent sikkert om fosteret er jente eller gutt.

Dette er mulig ved at middel i Predictora reagerer på forskjellen mellom kvinnelige og mannlige nukleinsyrer, skriver den svenske avisa Expressen.

Ren bløff

Avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken på Ullevål, Britt-Ingjerd Nesheim, karakteriserer testen som ren bløff.

Etter å ha lest om Predictora på Internett, sier hun det er bortkastede penger å kjøpe testen. Prøven koster drøye 25 amerikanske dollar, eller snaue 200 norske kroner.

- For amatører kan omtalen av testen kanskje virke seriøs, men dette er en parodi på en vitenskaplig artikkel. Det er en ren bløff. Her finnes ikke en eneste referanse hverken til fagpersoner eller tidsskrifter. Dette er bare tull, sier Nesheim, som er professor i gynekologi.

Ukjent hos eksperter

Hun viser også til at dersom testen virket, ville den vært internasjonalt kjent i det medisinske miljøet.

- Dersom en urinprøve kunne avgjøre fosterets kjønn i svangerskapsuke 14, ville det vært en medisinsk sensasjon som var kjent over hele verden, sier Nesheim.
Hun støttes av seksjonsoverlege ved kvinneklinikken på Rikshospitalet, Tom Tanbo. Han stiller seg skeptisk til prøven.

- En slik test ville normalt sett vakt betydelig medisinsk debatt. Jeg tviler sterkt på om dette er seriøst, sier Tanbo.

Flere andre gynekologer Dagbladet har vært i kontakt med, har aldri hørt om at fosterets kjønn kan avsløres via urinprøve i uke 14. Heller ikke noen av de svenske ekspertene Expressen har snakket med kjenner til Predictora.
«For amatører kan omtalen av testen kanskje virke seriøs.»

Britt-Ingjerd NesheimAvdelingsoverlege på Ullevål

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!