Kjøp deg en mastergrad

Britiske universiteter selger universitetsgrader for å skaffe penger og flere utenlandske studenter. Kritikerne mener det gir universitetene dårlig rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Britiske universiteter i pengenød deler ut universitetsgrader til studenter som skulle ha strøket, i bytte mot feite studieavgifter.

Søndagsavisa The Observer gjengir flere eksempler på universitetsskandalen.

Universitetsansatte har blitt satt under press for at færrest mulig av studentene skal stryke. Særlig gjelder det utenlandske studenter, fordi de betaler svært høye studieavgifter sammenliknet med britiske studenter.

Lukrativt

Siden midten av 1990-åra har tallet på utenlandske studenter, særlig fra land utenfor EU, økt fra 7000 til 33 000. Disse må betale full pris, som kan være helt opp til 350 000 kroner i året, eller seks ganger mer enn det britiske studenter betaler.

Avisa siterer blant andre professor Richard Wynn, ved Bournemouths universitet. Han fortalte sine medarbeidere at hvis det dreide seg om et par poeng under strykgrensen, burde de oppgradere studentene, slik at de besto prøven. Wynn innrømmet at det skyldes behov for penger. Han er også bekymret for at høyere strykprosent kan gå utover søkertallene.

«Umulig» å stryke

Til og med ved prestisjetunge universiteter som Oxford lar man seg bestikke med penger.

En av de mest erfarne universitetslærerne ved Oxford sier at «det er nesten umulig å unngå å få en mastergrad (MA) når man først er kommet i gang». MA tilsvarer norsk embetseksamen.

Forelesere ved flere universiteter frykter at situasjonen undergraver det akademiske nivået, men de tør ikke uttale seg offentlig i frykt for å miste jobbene sine.