Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøp deg FRISK

- men sjekk legeprisene Det er et prisvirvar på legetjenester. De private klinikkene kan gi deg rask behandling utenom ventelistene, men prisen kan bli høy. Og hvilke rettigheter har du dersom det går galt? Følg oss på handletur på sykesupermarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANNE KRISTIN HJUKSE

Dagbladet har hentet inn prislister fra noen av de største sykehusene og klinikkene i landet. «Vareutvalget» og behandlingsmetodene er forskjellige, og de fleste har forskjellige priser for medlemmer og ikke-medlemmer.

Noen få er godkjente sykehus, slik at de kan ha overnattingspasienter, men de fleste har ikke slike konsesjoner. Dette er blant de forbeholdene du må ta, når du studerer prislistene.

Lommeboka avgjør

Det er ingen tvil om at prisene svinger. En såkalt strikkbehandling av hemorroider koster fra 400 til 1500 kroner, mens et steriliseringsinngrep for menn svinger fra 1400 til 2800 kroner. En vanlig legekonsultasjon koster fra 210 til 633 kroner. Medlemmer har som regel noen gratis konsultasjoner i året. Og her ligger det en fordel for de med penger.

Flere steder ligger det innbydende, nyoppussede legesentre vegg i vegg med legevakten. Er det tre timers ventetid på legevakten, og femåringen har høy feber, er det lommeboka som avgjør om du kan kjøpe deg ut av køen.

Millionsuksess

En revolusjon har skjedd på det private helsemarkedet de siste par årene. Da de første private sentrene etablerte seg for rundt ti år siden, ble de ansett for å være unødvendige utvekster til søkkrike Frogner-fruer. Slik er det ikke lenger.

- Hit kommer minstepensjonister, eldre, småbarnsforeldre - rett og slett helt vanlige folk, forteller administrerende direktør Cato Lodding ved VOLVAT medisinske senter i Oslo. Han forteller at de får flere pasienter for hvert år som går. Det samme er tilfellet for de andre private sykehusene Dagbladet har snakket med.

De største private legesentrene og sykehusene har vokst seg til store pasientfabrikker. Noen av dem er store konserner, som etter en trang begynnelse er blitt til millionsuksesser. Landets største private sykehus, VOLVAT, hadde overskudd for første gang i 1994. I fjor omsatte de for 118 millioner kroner.

- Jeg tror at økningen bare vil fortsette, sier Cato Lodding til Dagbladet.

- Det har skjedd en holdningsendring. Nå er folk villige til å betale for gode helsetjenester. Vi leverer gode og effektive tjenester, og derfor tror jeg at folk vil komme til oss - også i framtida, sier Lodding.

I ren supermarkedstil presenterer de private klinikkene prislister over tjenestene sine. Pasientene er blitt til kunder, sykdommer er varen.

I fargerike brosjyrer forteller klinikkene hva de kan hjelpe med, og hva det koster.

Ut av køen

- Jeg tror den store økningen skyldes at fylkeskommunene kjøper flere og flere tjenester for å holde ventelistegarantien, sier avdelingsdirektør Gerd Vandeskog i Sosial- og helsedepartementet. At folk i større grad har mulighet til å kjøpe seg ut av køen og at dette er akseptert, mener hun er en annen årsak.

- I tillegg er det mange bedrifter som kjøper seg inn, sier hun.

- Har dere kontroll med prisene klinikkene tar?

- Nei, den eneste kontrollen er den Konkurransetilsynet har overfor alle næringer, opplyser Vandeskog. Hun sier at det ikke er spesielle rapporteringsrutiner for private legesentre, men at de er lagt under Helsetilsynets og fylkeslegenes tilsyn på vanlig måte.

Klinikkene har ingen pålegg om å forsikre seg mot uhell og skader, men du kan trygt regne med at de har gjort det allikevel.

Blir avvist

- Rettighetene er lik null i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), sier direktør Erling Breivik til Dagbladet. Han sier at de med jevne mellomrom får søknader om erstatning fra folk som er behandlet utenfor det offentlige helsevesenet.

- De blir avvist, sier han.

Heller ikke de som blir henvist til et privat sykehus fra det offentlige har rettigheter i forhold til NPE.

- Det er en del som reagerer på det, sier Breivik.

Neste vår skal trolig Stortinget behandle et lovforslag som vil legge hele helsesektoren inn under en ordning tilsvarende NPE.

- Det vil innebære at forsikringene må tegnes i et vanlig forsikringsselskap, men skadebehandlingen vil bli foretatt av oss, sier Erling Breivik.