Kjøp en president

Amazon.com har kastet seg inn i presidentvalgkampen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alle nettshoppere vet at det ikke bare er plankekjøring å handle på Amazon.com. Nettsidene er stappfulle av produkter og det er lett å la seg distrahere av varer du ikke hadde i tankene. Nå har også netthandelen fått en politisk side.

Personer som shopper på det populære nettstedet kan nå donere penger til sin favorittkandidat i årets presidentvalg, samtidig som de shopper bøker, DVDer eller elektronikk.

Den nye funksjonen debuterte ifølge Wired forrige fredag, og tillater kunder som handler hos Amazon å donere opptil 200 dollar til hver kandidat, det vil si i underkant av 1400 kroner.

For øyeblikket inneholder listen navnene til 17 potensielle presidenter, inkludert nåværende president George W. Bush og den demokratiske favoritten John Kerry.

Kerry hadde i løpet av mandag morgen mottatt 205 bidrag til en samlet verdi av nesten 45 000 kroner, mens tidligere guvernør i Vermont, Howard Dean, ligger et stykke etter med cirka 20 000 kroner.

Amazon har foreløpig ikke fått tillatelse fra alle kandidatene til å innhente bidrag på deres vegne, men tatt i betraktning at postordreselskapet hevder å ha en aktiv brukermasse på 37 millioner brukere er det nok mest sannsynlig at Bush og de andre etternølerne åpner opp for eksterne bidrag i løpet av kort tid.

- Friksjonsløs

Ifølge en uttalelse på Amazons hjemmeside ønsker selskapet at «bidragsgivning fra grasrota til presidentkandidater blir friksjonsløs».

- Vi synes dette er en interessant men naturlig utvikling av hva vi gjør hver dag. Vårt mål med dette er å gjøre det like enkelt å bidra økonomisk til presidentvalget som det er å kjøpe den siste Harry Potter-boka, sier talsmann for Amazon, Chris Bruzzo.

<B>PRESIDENTSHOPPING:</B> Slik ser det ut når Amazon deltar i valgkampen.