Kjøp mindre, redd renta

Vi kjøper sjeldnere nye sko, klær og møbler. Det hjelper på boligprisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går la SSB fram den såkalte detaljomsetningsindeksen som viser en nedgang på 0,5 prosent fra august til september. Indeksen viser hvor mye vi handler for hver måned. Det er særlig sko, klær, elektriske varer, møbler og byggevarer vi kjøper mindre av. Det kan tyde på at renteøkningene til Svein Gjedrem virker.

- Dette er gode nyheter for alle låntakere fordi det reduserer sannsynligheten for nye renteøkninger, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR Sparebank.

Norges Bank bruker renteøkningene blant annet for å bremse forbruket. Dermed synker også inflasjonen.

Boligprisene ned

Administrerende direktør Are Skindlo i kjøpesenterselskapet Steen & Strøm bekrefter at vi er mindre kjøpekåte for tida:

- I første halvår var veksten på 7 % i våre kjøpesentre, den siste måneden har den sunket til 2 %. Det er særlig skotøy og klær vi kjøper mindre av, sier Skindlo. Steen & Strøm eier blant annet gigantsentrene City Syd i Trondheim og Kvadrat i Sandnes.

Også boligprisene merker «Gjedrem-effekten». I forrige uke skrev Dagbladet at boligprisene har stupt hele 7,8 % etter den siste renteøkningen 20. september. Særlig i Oslo og Akershus er det for tida kjøpers marked etter lang tids galopperende prisvekst.

Rentefall

Tirsdag falt den såkalte tremåneders pengemarkedsrente markant. Det er denne renta bankene legger til grunn når de låner deg penger. Rentenedgangen skyldes også et noe overraskende intervju Svein Gjedrem ga til nyhetsbyrået Bridge News. Der indikerte sentralbanksjefen at Norges Bank vil vente med å heve styringsrentene.