- Kjøp nå!

Når markedet er i ferd med å snu entrer boligspekulantene arenaen for å stikke av med gevinsten. Er du riktig rask, kan du komme dem i forkjøpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjøp nå, oppfordrer eiendomsmekler Terje Tinholt.

Boligprisene vil fortsatt være lave fram mot årsskiftet, mener boligekspertene.

Bare på den siste uka har meklerne i Oslo sett en merkbar forandring i markedet. Bunnen er nådd, og visningene begynner igjen å trekke folk. I tillegg har de såkalte bolig-gribbene entret markedet igjen - ifølge meklerne det sikreste tegn på at prisene stiger.

- Vi har merket en økende interesse fra investorer og oppkjøpere som vil gjøre gode kjøp. Dette gjelder spesielt litt mindre leiligheter med enkle oppussingsmuligheter, sier Tinholt.

Økende interesse

Tinholt avholdt i går visning på en vel 60 kvadratmeter stor leilighet i Homansbyen midt i Oslo. Prisantydningen på 1,25 millioner kroner er vel 150000 kroner under takst.

- Dette er et godt eksempel på at det er bevegelse i markedet. For bare ei uke siden var 1,25 en reell prisantydning. Nå regner jeg med at prisen vil bli langt høyere, sier Tinholt.

Får han ikke riktig pris vil han til å anbefale eieren å vente noen måneder med å selge leiligheten.

- Fram til jul vil prisene være stabile. Etter jul regner jeg med at markedet på nytt vil skyte fart, sier Tinholt.

Dempet kjøpelyst

Renteøkningen det siste halve året har virket som solide bremseklosser på kjøpelysten. Nå virker det som renta er i ferd med å stabiliseres.

- Renteøkningen har fått mange til å utsette huskjøpet sitt. I oktober var det nesten tjue prosent færre som planla huskjøp enn til samme tid i fjor, sier direktør Bjørn Erik Øye i det uavhengige analyseselskapet Prognosesenteret.

Det finnes likevel små tegn som kan tyde på at istida blir kortvarig. Flere eiendomsmeklere vi har snakket med har fått betydelig mer å gjøre i det siste:

- For tre uker siden hadde vi en fireromsleilighet, men fikk ikke ett bud. Nylig prøvde vi igjen, og fikk solgt den nesten omgående, Ja, vi fikk til og med litt over takst, sier en Oslo-mekler.

Kjøpers marked

De siste mørke ukene av året kan derfor vise seg å være de beste for huskjøperne.

- Vi har bare sett starten på prisfallet. Fram mot jul, eller rett etter, vil prisnedgangen trolig også merkes i de mest attraktive boområdene, sier Kåre Elnan, daglig leder i analyseselskapet Raadhuus.

I kjøpers marked kan du tillate deg å være kresen, påpeker Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret:

- Når prisene faller på attraktive boliger, kan du gjøre et kupp. Der vil prisene stige først.

Den første delen av høsten sank boligprisene med tre prosent.