Kjøp og salg av vinner-bonger

Kilder som kjenner miljøet på Bjerkebanen fra innsiden, sier at det foregår mye kjøp og salg av vinnerbonger på travbanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim-aksjon mot Bjerke-miljø

Det er kjent blant de faste spillerne hvem som kjøper vinnerbonger, og hva de er villige til å betale for dem. Kjøperne betaler fem til ti prosent i tillegg til det vinnerbongene er verdt.

De kriminelle er på jakt etter vinnerbonger på store beløp, og i alle fall over 10000 kroner.

Det er nemlig bare på gevinster over 10 000 kroner at travselskapet skriver ut kvittering. Og det er disse kvitteringene de kriminelle er ute etter. De blir brukt overfor skattemyndighetene og politiet til å forklare hvor pengene deres stammer fra.

Samarbeid

Administrerende direktør i Norsk Rikstoto, Odd Johnsrud, bekrefter overfor Dagbladet at Rikstoto har et nært samarbeid med Økokrim i denne saken. Han innrømmer også at hvitvasking av penger fra straffbare handlinger er et problem for travsporten.

- Hvitvasking har eksistert lenge, men mulighetene var større før. Nå skjer bare 20 prodent av omsetningen på de 12 travbanene, resten av spillingen skjer hos våre kommisjonærer. Derfor er det vanskeligere å finne vinnere som man kan kjøpe vinnerbonger hos, sier Johnsrud.

- En belastning

Han legger til at Rikstoto ønsker å bli kvitt hvitvaskingen.

- Dette er en belastning for virksomheten vår. På nyåret gjør vi det mulig for spillerne å registrere seg på navn når de spiller. Dette vil ytterligere redusere mulighetene for å drive kjøp og salg av vinnerbonger, sier Johnsrud.