Kjøp øl med klokka

På Samfunnet i Trondheim kan du nå kjøpe øl og peanøtter med en spesialklokke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av en spesialklokke festet rundt håndleddet kan du nå gjøre opp for deg i baren. Teknologien er gammel, men konseptet som dataingeniørstudentene Odin Standal og Dag Christoffersen har utviklet er ganske spesielt:

En mikrobrikke registrert i ditt navn, registrerer kjøpet og trekker automatisk summen fra kontoen din.

Erstatter kontanter

-  Du kan sette 1000 kroner inn på armbåndet, sier Odin Standal, som i disse dager holder på å fullføre en mastergrad i sivilingeniør- og datateknikk på NTNU.

I brikken du bærer rundt armen er det montert en antenne som tar imot signal fra en dataleser montert i baren. Når du har fått servert ølen din, gir senderen beskjed til armbåndet om at kjøpesummen skal belastes kontoen din.

Armbåndet er basert på såkalt RFID-teknologi (radio frequency identification), som også benyttes skikort og i autopass-bomringer. Radiobølger gjør det mulig å identifisere objekter trådløst.

Konserter neste?

-  Eneste ulempen med armbåndet er vel at du risikerer å kjøpe mer øl, men man slipper å risikere å rote vekk både minibank-kort og kontanter, sier Odin Standal.

150 studenter har allerede fått prøve ut systemet. Utviklerne håper imidlertid at 1000 personer skal få lov til å betale halvliteren med hjelp av armbåndet.

-  Vi jobber med å utvikle konseptet til å gjelde konsertbilletter også, sier Odin Standal.

b> NYTT KONSEPT: Odin Standal og Dag Christoffersen har utviklet en spesialklokke du kan betale på Samfunnet i Trondheim.