Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøp sykepleiere

Oppkjøp av sykepleiere er bare begynnelsen på en forventet utvikling. I løpet av det nærmeste tiår vil markedskreftene kunne tvinge både advokater og revisorer over i produktiv virksomhet. Hadde det ikke vært for et behov for systematisk innsidehandel ville også aksjemeklerne risikert et dramatisk fall i inntektsgrunnlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et par oppsiktsvekkende sjakkturneringer har IBM-produserte datamaskiner slått verdens beste sjakkspillere. Mange forsverget at dette kunne skje, fordi avansert sjakkspill forutsetter en type skjønn og intelligens som ikke lar seg reprodusere i en datamaskin. De tok feil, og nå strides man om hvorvidt det menneskelige nederlag skyldes at maskinene er utstyrt med kunstig skjønn eller om det finnes andre tilsynelatende mindre dramatiske forklaringer. Frykten knytter seg til at maskinen skal erstatte yrker som i dag krever såkalt menneskelig intelligens. Igjen er datamaskinen blitt en trussel, men burde ikke være det.

  • Sjakknederlaget varsler ganske riktig at maskinen kan erstatte stadig flere tradisjonelle yrker. Det positive er at den i så fall vil erstatte yrker som fakturerer med gaffel og som langt på vei har skapt seg et økonomisk overtak ved å utnytte næringslivets behov for ikke å betale skatt. I tillegg til advokater gjelder det særlig revisorer, hvis fremste oppgave er å ta seg betalt for å utnytte et statsskattesystem så politisk uthulet at selv ikke lovmakerne har noen idé om hvordan det virker.
  • Kunnskapen om skattesystemet lar seg i dag kjøpe i form av kostbar revisorkompetanse. Slik er det mulig å bruke et bedriftsmessig overskudd til å kjøpe tjenester som i neste runde gir ytterligere overskudd. Ei krone investert i skatteeksperter er to kroner tjent i regnskapet. Hvis bedriften så sper på med et par forretningsadvokater, øker avkastningen ytterligere.
  • Og noe gærent er det i og for seg ikke i et slikt system, bortsett fra det lille poenget at det virker konkurransevridende i forhold til særlig produksjon og omsorgsyrker. Nå har det vel sannsynligheten mot seg at en revisor eller forretningsadvokat lar seg omskolere til produksjon av skipsutstyr eller omsorg. Men så lenge de lar seg styre av fakturaens størrelse vil også disse yrkene som rir som ryggsekker på statens trang til konfiskering av verdier, kunne være i stand til omstilling etter hvert som deres produksjon erstattes av billige datamaskiner.
  • Resultatet er uansett hyggelig for dem som planlegger en karriere som aldri har vært lukrativ, ethvert yrke som inkluderer hudkontakt eller annen form for omsorg. I dette perspektivet er det ikke bare sykepleiere, men også eksempelvis førskolelærere, hjemmehjelp, institusjonsansatte som har grunn til å glede seg.
  • I et marked hvor etterspørselen bestemmer lønna, risikerer disse yrkesgruppene ikke bare et lønnsmessig hopp, men like mye en statusheving som savner sidestykke. I Bondevik-land vil en slik utvikling aksellerere fortere enn i andre land, fordi denne regjeringen uten utredning av kontantstøtte og økte pensjoner først og fremst har valgt å stimulere dem som går ut av et yrkesaktivt liv. Det betyr at vi allerede i inneværende år risikerer et dramatisk underskudd på arbeidskraft, og da først og fremst i de yrkene som i dag er dårligst betalt. Men samtidig er det de politisk mest hyldete yrkesgruppene, de som arbeider med andre mennesker.
  • Når etterspørselen øker, øker også lønna, og etterspørselen vil først og fremst øke der maskiner ikke kan erstatte mennesker. Og selv i de mest avanserte science-fiction-filmene ser det fortsatt dumt ut når en datamaskin kjæler for et sykt menneske.

Selv om det for mange selvsagt vil være et like skrekkinngytende scenario å bli pleiet på dødsleiet av en tidligere forretningsadvokat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!