Kjøp ut festetomten nå, er rådet fra eksperten

Men han erkjenner at det er å gamble litt.

INGEN FEST MED FESTETOMT: Eiendomsadvokat Thorvald Nyquist i Deloitte ville gamblet på å kjøpte den ut nå. Foto: Deloitte
INGEN FEST MED FESTETOMT: Eiendomsadvokat Thorvald Nyquist i Deloitte ville gamblet på å kjøpte den ut nå. Foto: DeloitteVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Hytter med festetomt oppnår lavere priser og er vanskeligere å selge. Derfor kan det være fornuftig å innløse uansett hvor gunstig kontrakten er, skrev Finansavisen for en uke siden.

Boligeiere med festetomt kan velge om de vil kjøpe tomten hvert annet år, og hytteeiere hvert tiende år, skriver avisen i dag.

— Det kan være et godt tips å innløse nå før nye regler trer i kraft, sier eiendomsadvokat Thorvald Nyquist i Deloitte, til avisen.

Å innløse tomten (kjøpe ut tomten fra grunneier) er mest aktuelt for hytteeiere som har planer om å selge hytten i løpet av de neste årene.

Litt gambling Nyquist erkjenner at rådet er å gamble litt, men mener likevel at hytteeiere som har en festet tomt bør ta kontakt med sin grunneier.

— Du tar en liten sjanse ettersom ingen sikkert vet hvordan reglene blir. Men ettersom det er lite i dag som tyder på at det blir gunstigere regler for innløsning enn de som fortsatt gjelder, så har man sannsynligvis lite å hente på å vente, sier Nyquist til Finansavisen.

Prisen for å kjøpe ut tomten er 25 ganger årlig festeavgift på innløsningstidspunktet.

Ved beregning av innløsningssummen kan grunneiere kreve at avgiften oppjusteres, i de aller fleste tilfeller i takt med konsumprisindeksen.