- Kjøp vann og mat for tre dager

USA ber befolkningen legge til side limbånd og boksåpner i tilfelle terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australske myndigheter gikk tidligere denne måneden ut med nyttige tips og råd til befolkningen i en hverdag truet av terrorister. Nå gjør amerikanerne nesten det samme.

For å øke sjansene til å overleve et kjemisk eller biologisk terrorangrep, ber amerikanske myndigheter folk om alltid å ha tilgjengelig rent vann og matrasjoner for tre dager. Like før helgen oppgraderte myndighetene i USA alarmberedskapen til det nest høyeste nivået.

Myndighetene råder amerikanerne til å innrede et eget rom der de kan oppholde seg under og etter et angrep. Dette rommet bør forsegles med plast, og rådet er å ha nok tape, en saks, boksåpner, lommelykter, radio, og ekstra batterier klargjort. Ifølge Washington Post regner myndighetene New York og Washington DC som de mest utsatte områdene for et nytt terrorangrep.

- Det er på sin plass å informere innbyggerne om hvordan de skal forholde seg til et terrorangrep. Det er ganske likt hva folk har gjort i årevis, nemlig forberedt seg i tilfelle flommer, tornadoer, eller uvær, sier talsmann for innenriksdepartementet i USA, Gordon Johndroe, til avisa.

Johndroe oppfordrer også folk til å avtale med en tredjeperson å være en slags kontaktsentral i tilfelle kommunikasjonene bryter sammen i et angrep.

- Familier må planlegge hvordan de skal snakke sammen, sier han.

Myndighetene innser at kan være problematisk å gå ut med advarsler av denne typen. På den ene siden ønsker de ikke å skremme folk unødig, mens viktigheten av at folk forbereder seg mentalt på et angrep er stor. Myndighetene ønsker ikke at amerikanerne skal bli tatt på senga slik de ble 11. september 2001.

Samtidig er de konkrete rådene et svar på kritikken myndighetene fikk etter terrorangrepene for halvannet år siden. I ettertid ble de kritisert for å komme med vage advarsler om å være på vakt, men lite ble sagt om hva folk skulle gjøre i tilfelle et nytt angrep. Amerikanerne har denne gangen hentet inspirasjon fra Israel.

- Israelerne lærte under Gulfkrigen at en av de viktigste oppgavene er å forberede befolkningen psykologisk. Amerikanerne trenger å være like godt forberedt som israelerne. Den viktigste beskjeden vi kan gi terroristene etter et angrep er å stå opp og gå på jobben morgenen etter, sier Randall Larsen som foreleser i nasjonal sikkerhet ved National War College i USA.

- SPAR PÅ TAPEN: Talsmann George Johndroe ved innenriksdepartementet ber folk om mentalt å forberede seg på terrorangrep. Og selvfølgelig å legge til side tape og boksemat.