Kjøpe klimakvoter?

Slik fungerer det, og dette sier klimatoppene om kvotekjøp og egne flyturer.

VANSKELIGE UTSLIPP: Lange flyreiser er en av utslippskildene som foreløpig er vanskelig å gjøre noe med, fordi det ikke finnes praktiske alternativer som slipper ut null. Mange kjøper derfor klimakvoter for å kompensere for utslippene sine. Foto:: Jian Chen / REX / NTB Scanpix
VANSKELIGE UTSLIPP: Lange flyreiser er en av utslippskildene som foreløpig er vanskelig å gjøre noe med, fordi det ikke finnes praktiske alternativer som slipper ut null. Mange kjøper derfor klimakvoter for å kompensere for utslippene sine. Foto:: Jian Chen / REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka var tusenvis av skolebarn i Norge i klimastreik. De føyer seg inn i en lang rekke opprop om mindre snakk, og mer handling for å begrense klimaendringene.

Da Dagbladet intervjuet en lang rekke klimaforskere i forbindelse med ekstremsommeren i 2018, påpekte de det samme: Vi må gjør mer. Siden den gang har 1,5-gradersrapporten fra FNs klimapanel, nok en gang understreket alvoret, og hvor mye det haster.

Et av tiltakene som har ligget i verktøykassa siden 90-tallet, er handel med klimakvoter. I utgangspunktet var kvotesystemene ment for nasjoner og industribedrifter, som er forpliktet til å kutte utslipp.

De siste ti årene har stadig flere enkeltpersoner og bedrifter begynt å kjøpe klimakvoter, helt frivillig, for å kompensere for egne utslipp - for eksempel fra flyreiser.

Utslipp fra langdistanseflyginger er foreløpig ikke mulig å unngå, da det ikke finnes praktiske alternativer, og flyene foreløpig er avhengig av fossilt drivstoff.

Utslippene må til null

Men å kompensere for utslipp gjennom kvoter, vil i seg selv aldri være en fullgod klimaløsning. Dersom den globale oppvarmingen skal stanses, må i praksis alle utslipp av klimagasser stoppe helt. Hvis ikke vil det fortsette å bli varmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer