Kjøpefest og moderasjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagens finansdebatt i Stortinget vil stå i kjøpefestens tegn. I oktober brukte vi en milliard mer enn vanlig på å skaffe oss forbruksvarer, og skal dette fortsette, vil det etter hvert presse prisene i været. I tillegg har vi nå den laveste arbeidsløsheten siden midten av 80-tallet. I enkelte bransjer og regioner er det mangel på arbeidskraft. Samtidig får vi meldingen om at norske bedriftsledere har økt sin egen lønn med 18 prosent de siste åra, mens de maner sine ansatte til å vise moderasjon også ved vårens oppgjør. Norske ledere har nok en gang demonstrert sin uansvarlighet. Hvordan de samtidig maner andre til måtehold, er oss en gåte. NHO står ribbet for autoritet.
  • Men så har ikke finansminister Gudmund Restad gjort situasjonen bedre for seg selv heller. Det statsbudsjettet som nå får flertall, øker det private forbruket uten at det fører til tilsvarende innstramminger i offentlig sektor. Det er det motsatte av Restads opprinnelige opplegg, som inneholdt både skatte- og avgiftsøkninger. Men de ble fjernet av Fremskrittspartiet og Høyre i Stortinget.
  • Nå håper både Restad og statsminister Bondevik at de sparestimulerende ordningene som Jagland ønsket å fjerne, skal føre til mindre privat forbruk. Det er lov å håpe, men resultatet er usikkert. Budsjettet kan derfor virke som bensin på et bål som brenner friskt nok fra før. Likevel er det vanskelig å sammenlikne situasjonen i dag med tilsvarende kjøpepress i 80-åra, da resultatet ble overoppheting av økonomien. Den gangen var forbruket lånefinansiert, og vi importerte både pris- og rentepress.
  • Også denne høsten har vist hvor vanskelig det er å få flertall for innstramminger i budsjettet. Men regjeringen kan bli tvunget til å redusere etterspørselen allerede på nyåret hvis kjøpefesten fortsetter som nå. Så lenge alle partier har fredet rentevåpenet, må da sparekniven tas i bruk på en mye mer brutal måte enn vi har sett denne høsten.