Kjøpefest på Oslo Børs

Kjøpekåte IT-investorer kastet alle hemninger på Oslo Børs torsdag. - Jeg skal ha, var omkvedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én dag med oppgang, og det virker nesten som om det er ingen ende på hvor bra det nå er å sitte med aksjer. Fondsforvaltere, som Avanse og DnB Investor, har de siste månedene slitt med nytegningen til sine aksjefond. Nå er de ute og spår at bunnen er nær. Det er igjen på tide å kjøpe aksjer, eller aller helst aksjefond.

Timingen var upåklagelig. Kjøperne var på banen i dag, og Oslo Børs fikk et solid løft med IT-aksjene i front. IT-indeksen steg hele 7,15 prosent.

Som vanlig gikk spillet ut på å finne de billigste aksjene. Ifølge Alfred Berg er Merkantildata en av disse, og aksjen ble i dag oppjustert til kjøp. Resultatet ble en solid kursoppgang.

Som vanlig når de gode vibrasjonene råder, er tradingen heftig i Opticom, men etter det Finanskanalen.no erfarer var også nye saftige rykter med i spillet. Aksjen ble dagens vinner med en oppgang på utrolige 32,8 prosent.

Også på de europeiske børsene var det tekno-party. Det hele ble utløst av at Dell i går opprettholdt sin resultatprognose fra februar. IT-aksjene steg i etterbørs-handel i USA. Futuren gikk til himmels, og Europa fulgte på.

Om bunnen er nær eller ikke, er det ingen som kan si med sikkerhet. Sannsynligvis er det rom for at aksjemarkedene kan falle ytterligere. Det vil i hvert fall ta tid før det etablerer seg en langsiktig positiv trend. Men i det korte bildet virker det som om stemningen kan ha snudd. Om oppgangen klarer å feste seg, eller kun bli en kort korreksjon, vil utviklingen i USA i kveld gi en pekepinn på. Børsene i USA åpnet i hvert fall som ventet markert opp.

Her hjemme sluttet totalindeksen opp solide 2,38 prosent til 1.274,66 poeng. Omsetningen på hovedlisten stanset på 1,9 milliarder kroner.

I flere aksjer virket det nesten som om investorene trodde det var siste dag det var mulig å kjøpe på. Opticom økte verdien med nesten en tredjedel til 694 kroner. Aksjen toppet omsetningslisten med 264 millioner kroner.

Ifølge markedskilder skal administrerende direktør Robert Keith i Opticom ha tatt kontakt med noen av de største aksjonærene i selskapet og sagt at han vil bli svært skuffet dersom det i løpet av kort tid ikke foreligger gode avtaler for Opticom. Keith skal ifølge ryktene også ha sagt at resultatene i Fast Search & Transfer blir langt bedre enn det markedet venter.

Etter 11 dager med salgsanbefaling snudde Alfred Berg til kjøp på Merkantilata. Alle skulle ha aksjen, og kursen steg 18 prosent til 16,90 kroner. Omsetningen var på solide 101 millioner kroner.

- Vi oppgraderer derfor aksjen fra reduser til kjøp og forventer å se at aksjekursen bedrer seg i det neste kvartalet, selv om det kan bli ulendt terreng på veien, skriver analytiker Bård Bjølgerud i analysen.

Det kan synes som om aksjemarkedet tolket analysen som en friskmelding av Merkantildata og Tom Adolfsen, noe som vil være en grov overdrivelse.

Eltek er kanskje en av de teknologiaksjene som har et mer stødig fundament å støtte seg på. De seneste dagene har det begynt å strømme inn med kontrakter fra de store telekomoperatørene for UMTS-utbyggingene. Det betyr at ballet er i gang, og underleverandører som nettopp Eltek kan se frem til nye kontrakter. Nokia offentligjorde i dag en ny storkontrakt , samtidig varslet Eltek-kunden Verizon Wireless at selskapets markedsandel var steget 14 prosent i første kvartal.

Eltek steg 7,1 prosent til 136 kroner. Aksjen er opp 13 prosent på to dager.

Stemningen var generelt positiv for de fleste IT-aksjene. Også shipping- og industriaksjene opplevde til dels betydelige kursløft.

Det var også tydelig at investorene var aktivt på jakt etter gode struktur-cases. Det største av disse er helt klart Storebrand. Verdien av forsikringsselskapet steg 4,5 prosent til 58 kroner per aksje. Kursen var helt oppe i 60 kroner i løpet av dagen.

Som Finanskanalen.no tidligere har omtalt, er Storebrand til salgs. Hva som utløste oppgangen i dag, er vanskelig å si, men ryktene om forskjellige oppkjøpere verserer. Et av de sterkeste er finske Sampo, som Finskanalen.no var de første til å utpeke som en sannsynlig beiler. Man kan trygt si at Storebrand for tiden er alle norske corporate-avdelingers drøm. Sampo sier i dag at dette kun er markedsrykter.

Et annet område som er modent for konsolidering, er supplysektoren. Investorene begynner også å få opp øynene for dette. Supplyrederiene på Oslo Børs står overfor det mange mener vil bli et rekordår med sterk inntjening og dertil hørende solide bunnlinjer. Allerede i mars er det gjort slutninger med dagrater tett oppunder 400.000 kroner per dag, og det er som kjent ennå tidlig i sesongen. Havila Supply er et av rederiene som nå nyter godt av å ha skip i spotmarkedet.

Hvor langt opp ratene skal når markedet tar av for fullt utover våren og sommeren, er vanskelig å si, men nivåene kan nok i kortere perioder bli langt høyere, slik man så i toppårene mot slutten av 1990-tallet. Enkelte antyder at oppturen i supplymarkedet vil vare i mange år.

Ytterligere en årsak til at investorene nå søker seg til supply, er forventninger om konsolidering i bransjen. De norske rederiene prises langt lavere enn de underliggende skipsverdiene. Ved et oppkjøp kan man vente at et bud ligger nær eller minst på linje med de underliggende verdiene. Som Finanskanalen.no tidligere har omtalt, er viljen til konsolidering så absolutt til stede.

De to selskapene på Oslo Børs som gjerne trekkes frem som de mest aktuelle kandidatene for konsolidering, er Farstad Shipping og Havila Supply. Kursoppgangen var i dag på henholdsvis 6,5 og 3,5 prosent. Omsetningen var høy i Farstad med 30 millioner kroner. Solstad Offshore og District Offshore steg henholdsvis 4,2 og 2 prosent.

Et annet struktur-case hvor man muligens kan vente en rask avgjørelse, er Mosvold Shipping. I dag tok kursen helt av etter at en post på 1,5 millioner aksjer gikk over børs. Aksjen har en relativt høy andel av småinvestorer og er meget lett å påvirke med rykter. Det er ikke skjedd noe i tankmarkedet som skulle slå ut i kursen , men de siste meldingen fra myndigheten i USA lover imidlertid godt for både tank- og gassrederiene på sikt.

På den annen side er aksjen på dagens verdier en billig inngangsbillett for den som ønsker å kjøpe seg inn i 2,5 VLCC- nybygg. En gammel gjenganger på ryktefronten er Frontline som kjøper av Mosvold. Det er også kjent at Frontline-partneren Overseas Shipholding Group ønsker å vokse. Kursen steg i dag i hvert fall hele 10,8 prosent til 4,60 kroner. Omsetningen i aksjen var større enn på lang tid.

Også ellers i verden kastet investorene hemningene. Telekom-børsene i Stockholm og Helsingfors tok helt av i dag, mens Nasdaq-indeksen åpnet opp over 4 prosent.