Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøpefesten starter for alvor

Nordmenn handler nå for over 1 milliard kroner mer hver måned enn hva vi gjorde i 1996. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå gir en klar antydning om at veksten tok av for alvor i oktober, etter å ha vært jevn gjennom hele året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De foreløpige tall fra byrået viser en verdivekst på 7,7 prosent fra oktober 1996 til oktober i år. Gjennomsnittet for de siste tre måneder er 6 prosent og for årets ni første måneder er veksten 5,8 prosent sammenlignet med samme periode året før. Alle piler peker med andre ord en vei: oppover.

Mot 200 milliarder

Samlet detaljomsetning i 1996 var på 179,3 milliarder kroner. Endelige tall for 1997 foreligger bare for årets fire første måneder. Vi handlet da for 55,4 milliarder - en økning på nøyaktig 3 milliarder kroner fra året før eller om lag 750 millioner kroner mer hver måned.

For de siste seks måneder foreligger det bare tall basert på et utvalg av bedrifter. Det er først når de periodevise oppgjør for merverdiavgift foreligger at de endelige tall kan fortelle nøyaktig hva vi har handlet for. På samme måte som en meningsmåling viser imidlertid den foreløpige statistikk nokså nøyaktig hva de faktiske omsetningstall vil bli. Og veksten hittil i år tilsier at vi allerede har handlet for 10-11 milliarder mer enn i samme periode i fjor. Det gir en klar indikasjon på at årsveksten neppe vil ligge under 15 milliarder kroner.

Markant økning

- Vi regner oss ikke til faktiske tall før de foreligger, men det skulle ikke bli mye feil hvis du regner om de foreløpige tall på den måten, sier gruppeleder Solveig Nygårdseter i Statistisk Sentralbyrå til NTB. De foreløpige tall for oktober gir i hvert fall en klar antydning om at den jevne veksten gjennom året nå aksellererer. Veksten i oktober på 7,7 prosent er klart høyere enn gjennomsnittlig vekst for august/september som var på 5,4 prosent. Når tallene kommer ut med en vekst på 8,2 prosent i september, men bare 2,6 prosent i august, skyldes det at en handledag er forskjøvet mellom månedene.

Vekst i alle bransjer

De foreløpige tall for oktober viser at butikkhandel med klær, sko, møbler og byggevarer har hatt en vekst på 11,3 prosent fra året før. Matvarer steg bare med 5,1 prosent mens veksten for apotekvarer, sykepleieartikler og toalettsaker var på 6,4 prosent. Motorkjøretøy og bensin er ikke med i den foreløpige statistikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!