Kjøpekåte IT-investorer på teknoparty

For andre dag på rad steg IT-indeksen godt over 4 prosent på Oslo Børs. Håpet om at bunnen er nådd har satt fart på investorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tekno-partyet fortsatt på Oslo Børs tirsdag. Stadig flere ser bunnen, og da er det på tide å kjøpe. Likevel er det dem som heller malurt i begeret. Makroøkonomene i den svenske storbanken SEB la i dag frem en konjunkturrapport der budskapet var langt fra like lystig som det flere av de internasjonale aktørene har lagt frem de seneste dagene.

- Øknomien i USA krasjlander, og vi har ikke sett bunnen verken på den amerikanske og svenske børsen, sa sjeføkonom Klas Eklund i SEB da han i dag la frem rapporten med tittelen Nordic Outlook, melder nettjenesten Vision.

Imidlertid nådde ikke dette budskapet frem til investorene på Oslo Børs. Her var det i stedet bånn gass når investorene kastet seg over teknologiaksjene med stor kjøpsiver. IT-indeksen endte opp 4,7 prosent godt hjulpet av et markert løft fra start på Nasdaq-børsen i USA. Samtidig tok investorene gevinst i oppdrettsaksjene.

I sum sluttet totalindeksen opp 2,04 prosent til 1.401,81 poeng. Det er første gang side 8. februar totalindeksen sluttet over 1.400 poeng, og andre gang den gjør det i 2001. Omsetningen på hovedlisten var på 3,4 milliarder kroner.

Etter en langvarig periode med fallende børser har en del investorer holdt seg borte fra aksjemarkedet. Dersom disse nå tror at bunnen er nådd og markedet er i ferd med å snu, kan man stå overfor en likviditetseffekt som vil forsterke en eventuell oppgang når de igjen setter sine penger inn i aksjer.

Analytikere i ratingbyrået Standard & Poor's venter at brede amerikanske S&P 500-indeksen vil ligge på 1.350 poeng ved utgangen av 2001, mens Nasdaq vil stige til 2.600 poeng i løpet av året, tilsvarende en oppgang på henholdsvis 9 og 21 prosent. Fra før av har tungvektere som Prudential Securities og Merrill Lynch vært ute med lyse spådommer.

Telenor var i vinden og toppet omsetningslisten med 497 millioner kroner, hvis man ser bort fra Ugland Nordic Shipping. Kursoppgangen var på 3,1 prosent til 40,60 kroner. Siden børsnoteringen har svingningene i Telenor-aksjen vært beskjedne. En rekke eksperter hevdet i forkant at kursutviklingen ville gå i hytt og pine. De har hittill tatt feil.

Opticom steg 13,6 prosent til 586 kroner på aktiv trading. Omsetningen var på 151 millioner kroner. InFocus steg 6,5 prosent, mens Tandberg (+6,8), Eltek (+9,3) og Merkantildata (+4,7%) også var med på moroa.

Et av de få unntakene var Nera, som kun steg 1 prosent til 41,70 kroner i dag. Den svake utviklingen kan skyldes rykter om at Nortel Networks er i ferd med å komme med et nytt resultatvarsel. Nortel er en av verdens ledende leverandører av nettverksutstyr til telekomindustrien, og er en av Neras konkurrenter.

Det går riktig vei for Norske Skog for tiden. Rykter om en storfusjon med UPM-Kymmene og et kraftig løft for sektoren i USA i går bidrar til nytt fokus på selskapet. Christiania Markets anbefalte også kjøp før helgen. Kursen på A-aksjen steg 4,4 prosent til 369 kroner i dag. Merrill Lynch har tatt aksjen inn i sin Europa-portefølje og har et kursmål på 500 kroner. Det ble omsatt A- og

B-aksjer i Norske Skog for tilsammen 115 millioner kroner i dag.

I morgen avholdes det en ekstraordinær generalforsamling der temaet er sammensåing til en aksjeklasse, noe som ventes å føre til økt likviditet. I tillegg er det ansett som et aksjonærvennelig tiltak. Alfred Berg var største nettokjøper i Norske Skog i dag med en andel på 93 prosent.

Andre blue chip som steg i dag var Tomra (opp 7,3 prosent), RCL (+0,8), Hydro (1,9) og DnB (+1,4).

Etter flere dager med voldsom oppgang for Pan Fish og Fjord Seafood valgte investorene i dag å sikre gevinster. Kanskje lyttet de til analytiker Ottar Haugerud i Orkla Enskilda Securities som mener at det var på tide med gevinstsikring. Fjord Seafood falt i dag 9,8 prosent til 42,20 kroner. Pan Fish falt 8,6 prosent til 64 kroner. Selv etter dagens fall har aksjene hatt en meget sterk utvikling de seneste dagene.

Etter at Rasmussengruppen kjøpte seg opp til negativ kontroll i Ugland Nordic Shipping (UNS), har styre og ledelse klart å overtale Teekay Shipping til øke prisen. På 140 kroner har Teekay fått tilslag fra 56 prosent av aksjene i selskapet og har med det tilnærmet full kontroll. I løpet av dagen har UNS-aksjer for 943 millioner kroner skiftet eier. Goldman Sachs har vært rådgiver for Teekay og har igjen benyttet seg av den gamle parhesten DnB Markets til å ta imot aksjene i det norske markedet. DnB Markets står for 99,7 prosent av nettokjøpene i UNS som er gjort over børsens handelssystem i dag.

Til Finanskanalen.no forteller konsernsjef Bjørn Møller i Teekay at det ikke forligger planer om en notering på Oslo Børs selv om rederiet overtar UNS. UNS sluttet opp nesten 17 prosent til 140 kroner i dag.

Den amerikanske fondsforvalteren Neuberger Berman øker til 9,71 prosent i Frontline ifølge en aksjonærutskrift, melder nyhetsbyrået TDN Finans. Frontline steg nye 2,1 prosent i dag til 145 kroner. I spotmarkedet er utviklingen sterk både for VLCC'ene og suezmax'ene.

Også i utlandet var det generelt stigende kurser, og som ventet stiger også USA bra fra start i dag.