Kjøpekontrakten er falsk

LILLESTRØM (Dagbladet): I formiddag legger politiet fram en «bombe» for forhørsretten i Lillestrøm: Kjøpekontrakten som gjorde at Per Kristian Orderud fikk overta gården fra faren, er forfalsket. Det er konklusjonen til skrifteksperter i Kripos som har undersøkt kontrakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møter Per Kristian Orderud i fengslingsmøte på Lillestrøm. Da vil han bli konfrontert med det nye beviset. Det er usikkert om han er villig til å forklare seg om det.

Dagbladets opplysninger om den falske kontrakten ble i går bekreftet av flere sentrale kilder.

Beviset bygger opp om det politiet hele tida har ment er motivet for drapet: tvisten om gården og Per Kristian Orderuds anstrengte økonomi.

Kripos' eksperter har ennå ikke rukket å finne ut hvem som kan stå bak forfalskningen. Det er aktuelt å innhente skriftprøver, særlig fra Per Kristian og Veronica Orderud.

To kontrakter

Politiet har tidligere avslørt at det eksisterer to forskjellige kjøpekontrakter med ulikt innhold. Begge er datert samme dag, og bærer underskriftene til Per Kristian Orderud og foreldrene Kristian og Marie Orderud.

Nå mener altså skriftekspertene i Kripos at Kristian Orderuds signatur er forfalsket på begge kontraktene. De samme ekspertene undersøker nå om også Marie Orderuds signatur er forfalsket.

Det er også aktuelt å undersøke om underskriftene på skjøtet på eiendommen er forfalsket. Også dette dokumentet har foreldrenes underskrift, men under eiendomstvisten i Nes herredsrett benektet begge at de har underskrevet skjøte.

Eiendomstvist

Krangel om ektheten av kjøpekontrakten var utgangspunkt for rettssaken mellom Per Kristian Orderud og foreldrene i Nes herredsrett i september i fjor. Under rettssaken ble det reist spørsmål om Per Kristian Orderud rett og slett hadde forfalsket kjøpekontrakten som ble framlagt for retten. Kontrakten ble godkjent av retten, men under sterk tvil.

I dommen heter det:

«Ingen av partene tilbød retten sakkyndig skriftekspert for å uttale seg om signaturene, og retten selv har ingen forutsetninger for å vurdere underskriftene. Retten finner det således noe mer sannsynlig at underskriftene til Kristian og Marie Orderud er ekte, enn at de er forfalsket av andre.»

Ekteparet feiret

I retten hevdet Per Kristian Orderud at foreldrene skrev under på den omstridte kjøpekontrakten 15. desember 1995. Veronica Orderud bekreftet dette som vitne i retten, og fortalte at hun husket at de dro ut for å feire dette denne kvelden.

Foreldrene sa i retten at de ikke hadde godtatt forslaget til kontrakt som han kom med, og at Per Kristian Orderud hadde forlatt dem i sinne. De nektet for at det ble undertegnet noen kjøpekontrakt før jul i 1995. De nektet også for å ha skrevet under på noe skjøte.

Per Kristian Orderuds forsvarer Cato Schiøtz bekrefter Dagbladets opplysninger om at politiet konkluderer med at kjøpekontraktene er forfalsket.

Schiøtz sier at en skriftekspert ble kontaktet etter at dommen falt i Nes herredsrett. Ifølge Schiøtz skal denne skrifteksperten ha konkludert med at underskriftene til foreldrene var ekte. Schiøtz er usikker på om det var skjøtet eller kjøpekontrakten som ble undersøkt av denne eksperten.

<B>TILBAKE PÅ GÅRDEN:</B> Per Orderud (innringet) på tunet ved Orderud gård ved 12.30-tida i går.