Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøper 89 nye jagerfly

Storbritania lar Eurofighter bli luftforsvarets nye spydspiss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dermed kan det europeiske jagerflyprosjektet feire 402 bestillinger av det hypermoderne kampflyet som er utviklet i samarbeid mellom Storbritania, Tyskland, Italia, og Spania.

Dagens bestilling har en verdi på over 51 milliarder kroner. Fra før av har Storbritania kjøpt 55 Eurofighter Typhoon-fly. 11 er allerede satt i drift. Tilsammen har de fire landene kjøpt 236 fly, de resterende er kjøpt av andre land.

Norge har foreløpig ikke bestemt seg for hva slags jagerfly som skal erstatte de aldrende F-16-flyene, men har spyttet inn flere hundre millioner både i utviklingen av Eurofighter og det amerikanske alternativet Joint Strike Fighter. Sistnevnte har lenge vært regjeringens favoritt.

Også svenske Saabs JAS Gripen har vært på idébordet.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har tidligere understreket at avgjørelsen ikke tas før om fire år.

STORKJØP: Det er til nå bestilt 402 Eurofighter Typhoon til luftforsvar verden over. Det hypermoderne jagerflyet overtar den amerikanske dominansen i det europeiske luftrommet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media