Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøper aksjer for 2,3 milliarder

En storfornøyd Kjell Inge Røkke rir igjen. Nå skal han bruke ufattelige 2,3 milliarder kroner på å styrke sin posisjon som kongen av Aker RGI. Advarende peke- fingrer bare ler han av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble det klart at finansmannen igjen bruker milliarder på aksjekjøp i Aker RGI. For 2,3 milliarder kroner sikrer Røkke seg ytterligere kontroll over konsernet, Norges mest aktive finansakrobat øker med det sin private eierandel fra 40 til hele 65 prosent.

Børsuro og mistillit

Skepsisen var stor i finanskretser da Kjell Inge Røkke tidligere i sommer la inn bud på samtlige aksjer i Aker RGI. De fleste mente budet var for lavt og at få ville slå til. Men analytikerne tok feil. Etter at antallet aksepter var telt opp i går ettermiddag, ble det klart at Røkke får kjøpe nær 12 millioner a-aksjer og 8 millioner b-aksjer i konsernet. Det er langt over forventningene, og kan delvis forklares med børsuroen de siste ukene. Kanskje har også enkelte storaksjonærer solgt sine aksjer i mistillit til Kjell Inge Røkke - ingen av selgerne ville vise ansikt i går kveld. Uansett er Røkke storfornøyd:

- Vi ønsket å bli en majoritetseier, og det er vi blitt. Det er jeg fornøyd med.

- Men at så mange vil selge kan også oppfattes som en mistillit til deg?

- En kan sikkert vri på det eller kikke på det fra flere sider. Med det utgangspunktet jeg hadde, ser jeg på dette som positivt.

Underholdning

Røkke har skaffet seg nødvendig bankgaranti og finansiering av gigantkjøpet: Chase Manhattan Bank stiller seg bak den ekspansive nordmannens milliardhandel. At enkelte her hjemme hever røsten mot handlelysten, tar han med knusende ro.

- Andre får bedømme hva som er god og dårlig butikk. Det er jeg vant til, sier Røkke, som nærmest svømmer i folks velmenende råd.

- De rådene må jeg bare ta som personlig hyggelig underholdning, sier Røkke.

All makt

Aksjekjøpene sikrer Kjell Inge Røkke kontroll over 63 prosent av stemmene i storkonsernet. Dermed har han i løpet av rekordtid klart å skaffe seg total kontroll over et av landets største børsnoterte selskap. Våren 1996 kjøpte Røkke-selskapet RGI under stor dramatikk 33 prosent av gamle ærverdige Aker.

Kompanjongen Bjørn Rune Gjelsten tok før fusjonen over som styreformann, for så å bli administrerende direktør etter at Aker RGI ble etablert. Hvor styreformann Røkke nå vil gå med konsernet, vet han bare selv.

Enkelte hvisker om Kværner.
- Nei, vi har ingen store planer, sier Røkke til Dagbladet.

PÅ HANDLETUR: Kjell Inge Røkke strammer grepet ytterligere om Aker RGI.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!