Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøper AMS for 33 mill. hver dag

STAVANGER (Dagbladet): 1997 blir det store norske skattespare-året: I begynnelsen av desember kjøpte vi daglig andeler i AMS-fond for rundt 33 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske folk følger lojalt opp ekspertenes spareråd, viser de siste tallene for kjøp av andeler i AMS-fond:

I perioden 5. til 12. desember kjøpte nordmenn aksjesparing med skattefradag (AMS) i aksjefond for 232 millioner kroner, viser tall Dagbladet har hentet inn fra Verdipapirfondenes forening (VPF).

Rundt regnet blir det for 33 millioner dagen.

61 prosent opp

5. desember i år var det tegnet andeler for 1,3 milliarder kroner, nesten dobbelt så mye som på samme tid i fjor. Den 12. desember var beløpet steget til drøye 1,632 milliarder.

- Dette er 61 prosent høyere enn tilsvarende i fjor. I tida fram mot jul må vi kunne forvente en betydelig økning, sier spesialrådgiver Vetle Hvidsteen i VPF.

Hvidsteen viser til at det i årets siste uke i fjor ble solgt AMS for 640 millioner. Dermed ser det ut til at det vil bli solgt andeler i AMS for tre milliarder kroner i år.

Mens vi som aldri før sparer skatt ved å kjøpe AMS i aksjefond, er det færre i år som velger AMS-sparing i enkeltaksjer.

Nedgang

En oversikt viser at det bare var 9020 investorere per 17. desember, som hadde valgt å bruke AMS-sparing i enkeltaksjer. En nedgang på drøye 5000 fra året før.

- Den samlede verdien av årets individuelle AMS-sparing er hittil 76,6 millioner kroner, mot 122 millioner kroner for hele 1996. Vi regner med at årets omsetning totalt vil bli på rundt 100 millioner kroner, opplyser daglig leder John Peter Tollefsen i Stiftelsen AksjeNorge til NTB.

Ordningen med AMS-sparing i enkeltaksjer er vanligvis knyttet til at ansatte kjøper aksjer i bedriften hvor de jobber.

Over tusen investorer finnes i hver av bankene, Den norske Bank og Sparebanken NOR.

KJØPTE AMS: Anita Gahnstrøm var en av de mange som kjøpte AMS denne måneden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!