Endring førte til kaos på boligmarkedet:

- Kjøper aner ikke lenger hva boligen faktisk er verdt

En konsekvens av bortfall av en verdivurdering fra en uavhengig takstmann, mener Takseringsforbundet. 

- UNNTAKSTILSTAND:  Ove Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund sier det neppe kan være lett å være boligkjøper på markedet i dag.

-  Det er jo en slags unntakstilstand. Markedet er brennhett, og prisøkningen vi opplever nå er ikke sunn, sier han. Når det i tillegg skapes usikkerhet om verdier og prising misunner jeg ikke de som skal gjøre sitt livs største investering i dette markedet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- UNNTAKSTILSTAND:  Ove Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund sier det neppe kan være lett å være boligkjøper på markedet i dag.
-  Det er jo en slags unntakstilstand. Markedet er brennhett, og prisøkningen vi opplever nå er ikke sunn, sier han. Når det i tillegg skapes usikkerhet om verdier og prising misunner jeg ikke de som skal gjøre sitt livs største investering i dette markedet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På tross av at budet var 800 000 kroner over prisantydning, valgte en boligselger denne uka å takke nei til kjøpstilbudet på leiligheten hans på Tøyen i Oslo.

Leiligheten var lagt ut for 3 600 000 kroner, og da siste bud på 4 400 000 kroner kom inn, svarte eier at han ønsket 4 500 000 kroner for leiligheten. Det ønsket ikke kjøper å gi, og derfor ble det heller ikke noe salg av boligen.

Siamak Ebrahimi, som var eiendomsmekler for denne boligen, forteller at dersom leiligheten legges ut til salg på nytt nå, vil den få en ny prisantydning på rundt 4 400 000 kroner - eller det selger er villig til å selge den for.

- Når selger har avslått et bud på 4,4 (millioner kroner) kan ikke vi legge den ut for noe lavere enn det. Det sier seg selv så lenge det er dette forventningsnivået han har, sier Ebrahimi til Dagbladet.

- Markedet bestemmer

- Er leiligheten verdt 4,4 millioner?

- Dette får markedet avgjøre. Både jeg som mekler, en uavhengig takstmann og en selger kan komme med en pris, men til syvende og sist er det markedet som avgjør sluttsummen, sier Ebrahimi.

- Så ingen vet egentlig hva leiligheten faktisk er verdt?

- I denne budrunden mente markedet den var verdt 4,4. Hva den er verdt i framtida må også markedet bestemme.

I sommer bestemte eiendomsmeklerbransjen seg for å kutte ut kravet om at en uavhengig takstmann gir sin verdivurdering av en bruktbolig før salg, og at heller meklerne selv kan sette en prisantydning på boligen i samråd med boligens selger.

Mekler Ebrahimi sier at da han satte prisantydning på leiligheten på Tøyen tok han utgangspunkt i at en tilsvarende leilighet i nabolaget, med noe nyere standard, hadde gått 3,9 millioner kroner tidligere i år.

- Sammen med selger satte vi derfor 3,6 millioner i prisantydning på leiligheten, ettersom han uttrykket at det var hans forventningsvnivå, sier Ebrahimi, som understreker at han ikke var klar over at hans kunde skulle skifte mening.

- Aner ikke verdien

Are Andenæs Huser, som er administrerende direktør i Norges Takseringsforbund mener bortfall av en verdivurdering fra en uavhengig takstmann, vil gjøre det vanskelig for folk å få vite hva den egentlige verdien på en bolig er.

ANER IKKE VERDIEN: Are Andenæs Huser, som er administrerende direktør i Norges Takseringsforbund mener bortfall av en verdivurdering fra en uavhengig takstmann, vil gjøre det vanskelig for folk å få vite hva den egentlige verdien på en bolig er. Foto: Privat
ANER IKKE VERDIEN: Are Andenæs Huser, som er administrerende direktør i Norges Takseringsforbund mener bortfall av en verdivurdering fra en uavhengig takstmann, vil gjøre det vanskelig for folk å få vite hva den egentlige verdien på en bolig er. Foto: Privat Vis mer

- Kjøper aner ikke lenger hva boligen faktisk er verdt. Når ingen har verdivurdert den, er det jo heller ingen som kan si noe om verdien på den. Og prisantydningen blir derfor bare den laveste prisen en selger kan akseptere, sier Andenæs Huser til Dagbladet.

- Og dette er ikke hva forbrukeren ønsker, fortsetter han.

- En undersøkelse utført av forbrukerrådet viser at åtte av ti ønsker en uavhengig vurdering av en takstmann. Dette vil ikke lenger eiendomsmeklerne tilby, og det er uheldig. Store avvik mellom meglers prisantydning og endelig kjøpesum svekker tilliten til eiendomsmeglerbransjen men også hele boligomsetningen som takstbransjen er en del av - og det beklager vi, sier Andenæs Huser.

Mange henvendelser

Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet sier de får mange henvendelser fra forbrukere som forteller at de ikke har tillit til den prisantydningen en selger og mekler kommer fram til.

- Det kommer blant annet av at forbrukere opplever at absolutt alt går over prisantydning, sier Skjelbostad til Dagbladet.

Hun sier at tanken om at bare meklerne selv skal anslå verdien på boligen de bidrar til å selge var god.

- Formålet meglerne hadde var at takstmenn først og fremst bør konsentrere seg om teknisk vurdering, som vi er helt enig i er veldig viktig. Resultatet – at de skal ha truffet bedre på prissettingen - stiller vi oss imidlertid tvilende til, sier hun og utdyper:

- Meklere har veldig detaljerte redskap for å anslå eiendommers verdi. De har blant annet god oversikt over historikken til det enkelte objekt og nærliggende kvadratmeterpris i området, som er noen parameter de kan - og bør - sammenligne med.

- De hevder selv at de er så gode til dette arbeidet at de ikke har behov for en takstmann for verdivurdering. Det er på tide at de nå viser at det er de som er best på dette, for foreløpig ser det ikke ut til å ha slått til, sier hun.

LA INN BUD: Av de om lag 30 visningene Armir Keyani (33) har vært på de siste to månedene har ikke én leilighet har gått til prisantydning. I siste budrunde takket selger nei til høyeste bud som 800 000 over prisantydning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LA INN BUD: Av de om lag 30 visningene Armir Keyani (33) har vært på de siste to månedene har ikke én leilighet har gått til prisantydning. I siste budrunde takket selger nei til høyeste bud som 800 000 over prisantydning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Ikke lokkepris

Dagbladet har vært i kontakt med flere av personene som la inn bud på leiligheten som ikke ble solgt på Tøyen denne uka - blant andre Armir Keyani (33) som sier det er frustrerende å gå på visning etter visning når ingenting selges til den prisen som opprinnelig er antydet.

Mekler Ebrahimi at prisantydningen på 3,6 millioner kroner aldri var ment som en lokkepris.

- Leiligheten var i tillegg priset til en høyere pris per kvadratmeter enn det siste salget i bygget. Prisantydningen på 3,6 var en sum selger og jeg ble enige om sammen, og jeg la ut boligen til salg med den prisantydningen han ønsket, sier eiendomsmekleren.

- I ettertid angrer selger på at han ikke fulgte min anbefaling om å selge på 4,4 og har i tillegg lagt seg flat og sagt at han har gjort en tabbe, tilføyer han.

- Unntakssituasjon

Andenæs i Norges Takseringsforbund sier det neppe kan være lett å være boligkjøper på markedet i dag.

- Det er jo en slags unntakstilstand. Markedet er brennhett, og prisøkningen vi opplever nå er ikke sunn, sier han.

- Når det i tillegg skapes usikkerhet om verdier og prising misunner jeg ikke dem som skal gjøre sitt livs største investering i dette markedet.

Prisøkningen på boliger i Oslo er, i følge Eiendom Norges tall, opp med 16 prosent siste 12 måneder (siden i fjor,) ifølge Skjelbostad i Forbrukerombudet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer