Kjøper bolig med forbrukslån

Meglersjef er ikke i tvil. Bankene tror de har lite å frykte.

BRUKER FORBRUKSLÅN TIL BOLIGKJØP: Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke i tvil. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
BRUKER FORBRUKSLÅN TIL BOLIGKJØP: Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke i tvil. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

(Finansavisen): Tidligere var det vanskelig for bankene å sjekke om kunder tok opp forbrukslån for å finansiere boligkjøp.

Det endret seg 1. juli i år, da denne type gjeld ble synlig i gjeldsregistre - til glede for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Vi kan ikke dokumentere det, men at opptak av forbrukslån for å innfri egenkapitalkrav ved boligkjøp har forekommet, er vi ikke i tvil om, sier administrerende direktør Carl O. Geving i NEF til Finansavisen.

Da forbundet foretok en rundspørring blant sine medlemmer i 2017, opplyste én av fem om å ha vært i kontakt med én eller flere kunder som hadde benyttet kredittkort eller forbrukslån for å innfri egenkapitalkravet.

– Dette var informasjon meglerne fikk direkte på visninger. Vi kjenner til meglere som har opplevd dette flere ganger, fortsetter Geving overfor avisen.

- Grunn til bekymring

Daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret drar overfor Finansavisen frem en fersk masteroppgave fra studenter ved NHH. Denne viser en klar sammenheng mellom innføringen av boliglånforskriften og nordmenns opptak av forbruksgjeld.

– Det ser ut til at det er grunn til bekymring. Gjeldsregisteret blir i denne sammenhengen et verktøy bankene kan benytte til å få oversikt over lånesøkeres samlede usikrede gjeld ved behandling av boliglånssøknader. Dette gir et bedre beslutningsgrunnlag enn før, sier han til avisen.

- Ikke veldig utbredt

DNB poengterer at det hittil har vært krevende å skaffe en god oversikt over hvor mange som har tatt opp forbrukslån til boligformål.

– Men våre erfaringer tilsier at det ikke har vært veldig utbredt, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim til Finansavisen.

– Det som er helt sikkert, er at dette ikke er oppskriften for å få boliglån. Hvis noen får lån på denne måten, er det fordi de har holdt tilbake informasjon for banken. Gjeldsregistre vil imidlertid sette en stopper for dette, og det er bra, fortsetter han.

Slett kredittkort

I gjeldsregisteret er det ifølge avisen rammen på kredittkortet som definerer gjelden, ikke hvor mye av rammen du har brukt.

– Derfor er det et veldig godt råd å slette kredittkort du ikke bruker, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

At du sitter på unødvendige kredittkort, kan ifølge Finansavisen faktisk bli helt utslagsgivende.

– I ytterste konsekvens kan søknaden din om boliglån bli avvist. Boliglånsforskriften er streng hvis samlet gjeld overgår taket på fem ganger inntekt, sier Geving i NEF.

Andre økonominyheter:
Har tapt Fredriksen-gaven på ett år
Streite tall for Oslo Pride