Kjøper bomber til å slå ut Irans kjernefysiske anlegg

USA skal være villig til å selge Israel 500 bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA skal ha planer om å selge Israel 500 bomber som er så kraftige at de kan trenge gjennom Irans underjordiske, kjernefysiske anlegg, ifølge israelske sikkerhetskilder.

Våpensalget planlegges «for å opprettholde Israels kvalitative fortrinn, og for å fremme USAs strategiske og taktiske interesser», skriver den israelske avisen Haaretz, som tirsdag bringer utdrag fra en Pentagon-rapport.

Verken USAs ambassade i Israel eller det israelske forsvarsdepartementet ønsker å kommentere saken.

Totalt skal Israel planlegge å kjøpe bomber til en verdi av 2,2 milliarder kroner fra USA, ifølge de israelske sikkerhetskildene.

- Dette er ikke en type våpenteknisk materiell som trengs på den palestinske fronten. Slike bomber som trenger gjennom bunkere, kan være formålstjenlig for Israel mot Iran, eller muligens Syria, sier en israelsk sikkerhetskilde.

Et eventuelt salg vil neppe bli gjennomført før etter presidentvalget i USA 2. november, ifølge avisen.

Israel vurderer Iran som en strategisk trussel, og har også tidligere signalisert interesse for de amerikanske bombene, som altså er kraftige nok til å trenge gjennom underjordiske bunkere, skriver Haaretz.

Irans president Mohammad Khatami gjentok senest tirsdag at Iran bare har fredelige hensikter med sitt kjernefysiske program. (.NTB)

(NTB-Reuters)