Kjøper bomber til å slå ut Irans kjernefysiske anlegg

USA skal være villig til å selge Israel 500 bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA skal ha planer om å selge Israel 500 bomber som er så kraftige at de kan trenge gjennom Irans underjordiske, kjernefysiske anlegg, ifølge israelske sikkerhetskilder.

Våpensalget planlegges «for å opprettholde Israels kvalitative fortrinn, og for å fremme USAs strategiske og taktiske interesser», skriver den israelske avisen Haaretz, som tirsdag bringer utdrag fra en Pentagon-rapport.

Verken USAs ambassade i Israel eller det israelske forsvarsdepartementet ønsker å kommentere saken.

Totalt skal Israel planlegge å kjøpe bomber til en verdi av 2,2 milliarder kroner fra USA, ifølge de israelske sikkerhetskildene.

- Dette er ikke en type våpenteknisk materiell som trengs på den palestinske fronten. Slike bomber som trenger gjennom bunkere, kan være formålstjenlig for Israel mot Iran, eller muligens Syria, sier en israelsk sikkerhetskilde.

Et eventuelt salg vil neppe bli gjennomført før etter presidentvalget i USA 2. november, ifølge avisen.

Israel vurderer Iran som en strategisk trussel, og har også tidligere signalisert interesse for de amerikanske bombene, som altså er kraftige nok til å trenge gjennom underjordiske bunkere, skriver Haaretz.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer