Kjøper F-35 til 260 milliarder: Tviler på om superflyene vil kunne forsvare Norge

De nye jagerflyene blir så dyre å drifte at Forsvaret frykter de kan svekke landets forsvarsevne. De ber om mer penger fra politikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det vil koste Norge minst 261 milliarder kroner å kjøpe og drifte den planlagte investeringa i 52 nye og hypermoderne F-35 jagerfly. Summen inkluderer alle våpen, kostnader ved oppgradering av baser og avhending i flyenes levetid.

Mandag denne uka var hærsjef Odin Johannessen siste i en rekke militære autoriteter som ytret bekymring over hvor dyre jagerflyene blir.

Hærsjefen flørter med tanken om å kjøpe færre fly for å imøtekomme kuttpresset. Johannessens logikk er at 52 nye F-35 vil være så dyre i drift at resten av Forsvaret, som marinen og hæren, kan stå tilbake med knappenåler og glansbilder. 

Flørter med flykutt Forsvaret er under vedvarende kuttpress fra norske politikere. Alexander Jenkov, talsmann for Hæren, mener flykjøpet bør revurderes dersom Forsvaret ikke får pengene de har bedt.

- Det innebærer at vi må kunne diskutere alle Forsvarets kapasiteter under ett, også kampfly, forklarer Jankov overfor Dagbladet. Det var etter lang og opphetet debatt at Stortinget i 2008, mot SVs ønske, gikk for det amerikanske jagerflyet framfor konkurrenten Gripen fra Saab.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer