Rolf M. Normann ble ny administrerende direktør i Aega i februar. Foto: Finansavisen
Rolf M. Normann ble ny administrerende direktør i Aega i februar. Foto: FinansavisenVis mer

Kjøper fra småinvestorer og bønder - satser 100 mill. på italiensk sol

Det lille norske sol-energiselskapet vil bruke 100 millioner kroner på oppkjøp i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - Det er et relativt spenstig mål, men med 20 megawatt peak (MWp) vil vi få en solid kontantstrøm og et sunt forhold mellom inntekter og kostnader. Vi mener vi har funnet en nisje hvor vi kan tjene penger, sier Rolf M. Normann, adm. direktør i solenergiselskapet Aega, til Finansavisen.

Den norske solenergiselskapet signerte like før helgen en avtale om å kjøpe en solpark i Italia for 2,8 millioner euro. Egenkapitalandelen var på 0,9 millioner euro, og prosjektet er ventet å ha en internrente på 15 prosent av egenkapital¬andelen.

Oppkjøpet er ifølge avisen imidlertid kun det første i rekken av en ambisiøs vekststrategi.

Målet er å ha en kapasitet på 20 MWp innen utgangen av året. Det innebærer i så fall nær en tredobling fra dagens kapasitet og oppkjøp på 3–400 millioner kroner – hvorav rundt 100 millioner i egenkapitalbehov.

Jakter utelukkende i Italia

Aega har spesialisert seg på å kjøpe og drifte relativt små solparker, og konsentrerer seg foreløpig utelukkende om Italia.

Italia er spesielt attraktivt på grunn av incentivordningene fra 2010 til 2013. Installasjonene skjøt fart da myndighetene gjorde solenergi til satsingsområde, og parkene ble utbygd i rekordfart.

I dag kommer 7 prosent av Italias strøm fra solenergi, men mange av de mindre anleggene eies og driftes av aktører som hverken har tilstrekkelig teknisk eller operativ kompetanse.

- Vi kjøper parker fra småinvestorer som industrieiere, bønder og familier som kastet seg på muligheten da incentivordningene var gjeldende. Dette er proffe forretningsfolk, men kjernekompetansen deres er ikke nødvendigvis solenergi, sier han til Finansavisen.

For å komme i land med målsettingen om tredobling blir det travelt de kommende månedene.

- Det er arbeid med nye avtaler som opptar oss for tiden. Det er mange prosesser som kjøres og skal ferdigstilles, sier han.

Selskapet hadde ved utgangen av fjoråret drøyt 6 millioner kroner i kontantbeholdning, og hentet inn ytterligere 15 millioner kroner i en emisjon i januar. Alle oppkjøpene så langt er finansiert ved hjelp av emisjoner. Nye emisjoner blir dermed nødvendig for å klare vekstmålene.

Andre økonominyheter:
Meglerhus nedjusterer
- Betydelig lettelsesrally