Kjøper framfor å bli kjøpt opp

Når Norske Skog innen august overtar papirdivisjonen i Fletcher Challenge, blir dette tidenes største norske oppkjøp i utlandet. Nærmere 21 milliarder kroner er prisen Norske Skog betaler for selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Ved å kjøpe opp Fletcher Challenge Paper løfter vi oss ut av en posisjon som oppkjøpsmål, sier konserndirektør Jan Reinås i Norske Skog.

Måtte fusjonere

Norske Skog gjorde rede for sine planer om å kjøpe opp det New Zealand-baserte selskapet Fletcher Challenge Paper på en pressekonferanse i Oslo i formiddag.

- Vi har sett at vi måtte forberede oss på en fusjon eller et oppkjøp, sier direktør Reinås. - Vi er et lite selskap med god balanse og lav markedsverdi, og etter dette oppkjøpet vil vi bli en ledende markedsaktør i viktige vekstmarkeder.

Reinås sier at et slikt løft så vanskelig ut for bare to til tre år siden, men at Norske Skog nå føler seg komfortabel med oppkjøpet.

- Vi blir nå det første norske selskapet som kan si at vi er virkelig globale, sier Reinås.

Reinås understreker også at oppkjøpet vil gi Norske Skog tilgang til et helt nytt kundemarked.

- Det er ikke snakk om noen særlig overlapping her, og dette er en meget stor verdi ved et oppkjøp.

Kjøpesummen på plass

Finansieringsbehovet Norske Skog har ved å kjøpe opp i New Zealand er på 23 milliarder kroner, og en utvidelse av antall aksjer for 1,5 milliard er aktuelt etter selskapets generalforsamling i mai.

- Vi har en brofinansiering med greie vilkår på plass, og vi har en plan for den endelige finansieringen av oppkjøpet, sier Reinås.

Oppkjøpet vil øke Norske Skogs gjeld fra 8,4 milliarder til omlag 30 milliarder, men konserndirektør Jan Reinås betegner avtalen som er inngått som et billig kjøp.

- Det vi har fått tak i her er en virksomhet der vi kan ta ut betydelig cash og vi kan ganske raskt nedbetale gjelda vår, sier Reinås.

- Det at vi går inn for et oppkjøp framfor en fusjon borger for en betydelig verdistigning. Ved en fusjon ville vi ha endt opp med en betydelig større aksjonærbase.

Norske skog har inngått en cash deal, der selskapet betaler 6,6 milliarder norske kroner kontant for hele egenkapitalen til Fletcher Challenge Paper. I tillegg overtar Norske Skog en gjeld på 14,1 milliarder.

Maktposisjon

- Etter oppkjøpet vil vi bli dominante i Austral-Asia og i Brasil, og bare i Brasil er forbruksøkningen på ti prosent årlig, sier Reinås.

Selskapet Norske Skog nå overtar har hatt det tungt på grunn av Asia-krisen og en langvarig streik. Ledelsen i selskapet fikk imidlertid ny ledelse for et halvt år siden, og Reinås hevder at den nye ledelsen er i ferd med å oppnå resultater.

Styret i Norske Skog besluttet fredag kveld å gå inn for en avtale med Fletcher Challenge Paper.

- Selskapet er børsnotert i Oakland og Toronto, og vi fikk først i dag bekreftet at også styret i Fletcher Challenge går inn for oppkjøpet.

Generalforsamlingen i Norske Skog tar stilling til oppkjøpet 3. mai, og en godkjenning fra konkurransemyndighetene i Brasil og i Austral-Asia gjenstår før Norske Skog kan ta over Fletcher Challenge Paper. I New Zealand må dessuten høyesterett godkjenne at oppkjøpet ikke innebærer at aksjonærer blir snytt. Derfor er overtakelsestidspunket neppe før i august.

Ansatte ved Fletcher Challenge Paper sitt hovedkontor i Oakland må forberede seg på reduksjoner.

- Vi kan bare ha ett hovedkontor, sier Reinås. - Hovedkontoret skal ligge her i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer