Kjøper fri falske slaver

Her kjøper John Eibner fra den kristne organisasjonen CSI fri slaver i Sør-Sudan. - Han blir lurt, sier et øyenvitne. Vestlige idealister fralures tusenvis av dollar av svindlere som frigir falske slaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veldedige organisasjoner blir regelrett utnyttet, ifølge den britiske avisa The Independent, som skriver at korrupte soldater i frigjøringshæren SPLA deltar aktivt i svindelen.

De spiller slavehandlere og samler opp landsbyfolk som må late som de er slaver. Idealister fra USA og Europa betaler inntil 50 dollar for å frigi hver slave, og skal ifølge den britiske avisa ha kjøpt fri over 60000 sudanske slaver.

Etisk galt

Organisasjonene Christian Solidarity International (CSI), som har hovedkvarter i Sveits, og Christian Solidarity Worldwide (CSW), som ledes av den britiske baronessen Caroline Cox, er ledende i frikjøping av slaver.

- Vi mener det er etisk galt å kjøpe et menneskes frihet med penger. Dessuten inspirerer det fattige mennesker til å selge sine barn. Det virker også inspirerende på slavehandlerne, sier Patrick McCormick i UNICEF.

- Vi er klar over at det kan forekommer svindel. Det gjør det alltid når det handler om penger, sier John Eibner, som mener CSI ikke blir lurt.

Den katolske presten Mario Riva, som har bodd i et av slaveområdene i Sudan i årevis, sier til avisa at han har sett sine egne soknebarn agere som slaver.

- Seansen ble iscenesatt for Eibner. Jeg har flere ganger sett svindelen. En gang ville befrieren vite om mannen foran ham var en slave. Er du en slave? spurte han, mens oversetteren sa: «Led du vondt for lenge siden?» Svaret var selvsagt ja, forteller pater Riva.

En hjelpearbeider har også sett svindelen foregå, men tør ikke si fra, av redsel for å bli drept.

Hundrevis av år

Slavehandelen har foregått i flere hundre år i Sudan, og det fundamentalistiske muslimske regimet i Khartoum i nord har nærmest oppfordret sine soldater til å bortføre kvinner og barn fra sør.

Borgerkrigen, som har rast siden 1983, har så langt krevd to millioner menneskeliv. Gjentatte ganger har Khartoum-regimet bombet matutdelingssentre i Sør-Sudan. For ei uke siden ble 24 kvinner og barn drept i et slikt angrep mot landsbyen Bieh.

Slavehandelen opprører særlig svarte amerikanere og kristne organisasjoner i USA og Europa. Rockestjerner har samlet inn millioner av dollar, og skolebarn i USA har solgt lunsjen sin for å redde slavene i Sudan. Pengene sendes til blant andre CSI og CSW, som tropper opp med kofferten full av penger.

Noen slaver har faktisk blitt kjøpt fri, men kritikere mener at de vestlige redningsdådene virker mest mot sin hensikt.

SVINDLET: Her sitter John Eibner fra den kristne organisasjonen CSI og kjøper fri slaver i Sudan av en halvmaskert mellommann. En katolsk prest, som var øyenvitne til overføringen av tusenvis av dollar, mener Eibner ble lurt.