Kjøper ikke Giskes forklaring

Opposisjonen vil ha høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen vil ha næringsminister Trond Giskes håndtering av TV 2-salget inn for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Både Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF ba i dag om at saken ble oversendt komitéen, slik at Giskes framferd kan bli grundigere gransket.

- Jeg føler at ikke alt er kommet fram i denne saken, og ber om at den sendes til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa Frps næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik etter at Giske var ferdig med sin redegjørelse i Stortinget torsdag.

Nesvik ønsker at Telenors og andre aktørers syn også kommer fram for stortingsrepresentantene, og hvis det blir åpnet sak i kontrollkomiteen kan blant andre styreleder Harald Norvik i Telenor bli kalt inn til en høring.

Protesterer
Giske forklarte seg i ettermiddag for Stortinget om sin håndtering av salget av TV 2 til danske Egmont.  Opposisjonen grillet Giske, mens regjeringspartienes representanter var hoderystende til forslaget om at saken skal opp for kontrollkomitéen.

- Hva i alle dager er det som skal kontrolleres? sier Aps Helga Pedersen.

- Jeg ser ingen annen årsak enn at opposisjonen ønsker å holde saken politisk varm.

Det rødgrønne flertallet stemte i dag ned et forslag om å sende Giskes redegjørelse over til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Men komitéen kan likvel på eget initiativ ta tak i saken, og sette i gang en høring.

Det trengs ikke rent flertall i komitéen for å opprette en sak. Hvis opposisjonspartiene går inn for det, blir det dermed høring.

- Mye borger for at Kontroll- og konstitusjonskomitéen vil ta tak i saken, sier Frps Nesvik til Dagbladet.

Venstres Trine Skei Grande sier at partiene først må diskutere seg imellom.  

- Men det ville vært bra å få belyst dette bredest mulig, sier hun.  

Tok selvkritikk

Giske innrømmet på Stortingets talerstol at han har vært "upresis" i en tekstmelding til Telenor-styreleder Harald Norvik. Men han avviste at han har utøvet utilbørlig press overfor selskapet.  

- I vår dialog sa vi hele tiden at vi ikke skulle instruere, men at vi foretrakk norske eiere. Vi har hatt klare synspunker - etter mitt syn har vi respektert rollefordelingen, men jeg ser likevel at ting kunne vært gjort annerledes.

Under det famøse Lorry-nachspielet etter NHO-konferansen, begynte ryktene å svirre om at Giske skal ha truet styreleder Norvik med sparken dersom salget av TV 2 ble gjennomført. Giske avkreftet dette kategorisk. Men forrige uke holdt Norvik en pressekonferanse der han fortalte om et "utilbørlig press" fra statsråden.

- På tvers

Signalene fra Giske fikk LO-sjef Flåthen til å ringe statsminister Jens Stoltenberg for å forsikre seg om at de kunne gå videre med salget. Statsministeren bekreftet at regjeringen ikke har noen mening om saken.

Giske sendte den omstridte meldingen, gjennom en embedsmann i departementet, i et desperat forsøk på å stoppe salget. Der skrev han blant annet at grunnen til at Stoltenberg sier at regjeringen ikke har noe syn på salget, er at man ikke har hatt tid til å behandle saken.

- Jeg er ikke kritisk til at han er en aktiv eier, men jeg er kritisk til at han opptrer på tvers av det regjeringen ser ut til å mene, kommenterte Skei Grande etter redegjørelsen.

Misforstått
Giske forklarte for Stortinget at han første gang fikk nyss om salget til danske Egmont 22. desember. 5. januar innkalte han Telenor-toppene til et møte om saken:  

- Her ga jeg uttrykk for skuffelse. Styreleder oppfattet noe jeg sa som at det kunne få konsekvenser for styret . Jeg sa umiddelbart at det ikke skulle forstås sånn, sier statsråden.

- Jeg føler at en tett dialog for å vite hva som skjer og for å orientere om saken, er legitimt for en minister. Det statsministeren og jeg er helt enige om, er at det er selskapets ansvar  og styret som beslutter, men vi kan komme med våre begrunnelser.


Foto: Heiko Junge / Scanpix
Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer