Kjøper ikke gislene fri

Norges Røde Kors avviser at kidnapperne krever 7,5 millioner kroner i løsepenger for nordmannen Ola Skuterud og de ni andre Røde Kors-gislene i Somalias hovedstad Mogadishu. Norske Marte Fretheim Ringdal ble reddet ut fra landet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er verken muntlig eller skriftlig framsatt noe som helst krav om penger for å sette de ti gislene fri, sier generalsekretær Svein Mollekleiv i Norges Røde Kors til Dagbladet.

Håpet om en snarlig løsning på gisseldramaet i det lovløse østafrikanske landet går over i fortvilelse for hver time de ti holdes innesperret i det nedlagte verkstedet i den nordlige delen av Mogadishu.

Internasjonale nyhetsbyråer melder at kidnapperne har satt fram krav fra 600000 til 7,5 millioner kroner for å sette gislene fri. Det siste kravet skal være nevnt i samtalene av en representant for underklanen Daud, som kidnapperne tilhører.

Alvorspreget

- Vi kan ikke utelukke at det blir stilt krav om løsepenger på et seinere tidspunkt, men verken Det Internasjonale Røde Kors eller Somalias Røde Halvmåne, som forsøker å få gislene løslatt, har til nå mottatt slike krav. Det Internasjonale Røde Kors har en klar holdning i slike spørsmål, de betaler ikke løsepenger, sier Mollekleiv.

Samtidig understreker han at de vil gjøre alt som overhodet er mulig for å få satt alle fri.

- Dette er den vanskeligste og mest utsatte situasjon våre medarbeidere kan komme i, og vi i Norges Røde Kors har ennå tragedien i Tsjetsjenia i ferskt minne, sier Mollekleiv. To norske Røde Kors-sykepleiere ble myrdet i et feltsykehus i Tsjetsjenia i 1996.

Ved godt mot

Gislene fikk i går sendt ut en papirlapp til sine kolleger i Røde Kors om at de har det bra.
Det styrker opplysninger om at tilstanden deres er bra, og representanter for Somalias Røde Halvmåne har sett at gislene har fått mat og vann. De skal også ha fått noen nye klær, kaffe og sigaretter, men er blitt nektet tilgang til mobiltelefon.

Røde Kors håpet i begynnelsen på en snarlig løsning av konflikten, men ledelsen understreker nå at de kanskje må smøre seg med tålmodighet.

Tålmodighet

Dersom gislene blir brukt som brikker i et spill om makten i Mogadishu og provinsen omkring, kan gisseldramaet trekke i langdrag.

Tre av lederne for de stridende klanene i landet dro i går til Somalia fra Nairobi, der de har stadfestet fredsplanen de undertegnet i desember i fjor. Nyhetsbyrået AP meldte at de tre reiste hjem for å løse gisseldramaet, men bare én av dem, Ali Mahdi, har tilnærmet full kontroll over bydelen der gislene holdes.

- Nøkkelen til å få gislene fri ligger i De eldstes råd i klanen som er ansvarlig for bortføringen. Det er innledet samtaler for å legge press på kidnapperne,sier Mollekleiv.

De eldste

De eldste innen hver klan har som oftest det avgjørende ordet i alle viktige saker.

Kidnappingen har ført til at Det Internasjonale Røde Kors stanser alle flyginger til Mogadishu.

Et fly ble ved 05-tida i går sendt inn for å hente ut de gjenværende medarbeiderene, deriblant 50 år gamle Marte Fretheim Ringdal fra Voss.