Kjøper ikke momskritikken

Massiv kritikk og latterliggjøring av momsreformen skremmer ikke finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Nå angriper han Høyre og mener partietopptrer feigt i momsdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reformen er godt forberedt og skal gjennomføres fra 1. juli som planlagt, slår en offensiv finansminister fast.

- Husk at fra 1. juli blir det om lag ti prosent billigere mat. Det er det viktigste, sier Schjøtt-Pedersen, som Dagbladet treffer på søndagshandel i en storkiosk.

Dagbladet brakte i går den lange og forvirrende lista over hva du nå betale full moms, halv moms eller slipper å betale moms på. Mange kritikere hevder at Norge står foran et momskaos denne sommeren. Høyre, Frp og SV mener reformen må utsettes. Det samme mener organisasjoner og store deler av næringslivet.

Men finansministeren slår tilbake, særlig mot Høyre:

- Høyre rir to hester. Partiet er jo for moms på tjenester, men prøver nå å gi inntrykk av det motsatte. De vil ha denne momsreformen, men vil av taktiske grunner vente til etter valget. Det er feigt. Det løser ingen problemer å utsette reformen til etter valget, sier Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.

Etter latterliggjøring og massiv kritikk av momsreformen følte han i går sterkt behov for å bite fra seg.

- Dette er en reform som har vært forberedt i ti år og ble startet av Willoch-regjeringen. Bondevik-regjeringen varslet en momsproposisjon våren 2000. Så ble det regjeringsskifte, og vi la fram reformen. Alle andre vestlige land har moms på tjenester. Nå vil Norge komme på linje med andre land. Dette er det bred enighet om, så nå må Høyre slutte med dette tøvet.

- Når det gjelder matmoms, så har samtlige land unntatt Norge og Danmark lavere matmoms. Når vi nå innfører halv matmoms, betyr det 4300 kroner mindre i utgifter for en familie på to voksne og to barn. Dette er en avgiftslettelse på seks milliarder kroner. At Høyre er mot denne lettelsen, det må de tørre å si fra om, sier Schjøtt-Pedersen.

Ikke dramatisk

Han innrømmer at avgrensningene og unntakene gir utslag det er mulig å se komikk i.

- Jo, men det er ikke spesielt for Norge at vi må gjøre slike avgrensninger. Nå blir det altså 24 prosent moms på servering og 12 prosent på mat. Det betyr for eksempel at om du spiser og drikker på et bakeri med kafé, blir det dyrere enn om du tar med deg varene. Det blir på samme måte som når de i dag spør «ta med eller spise her». Mer dramatisk er det ikke.

- Hadde vi gått inn for moms på alle tjenester, ville det vært enkelt. Men vi har gjort unntak for helsetjenester, sosiale tjenester, undervisning og kultur. Fordi lyd og lys er en del av en konsert, blir det ikke moms på lyd- og lystjenester. Og fordi korpsinstruktører kommer inn under undervisningstjenester, slipper de moms.

- Men nå mener Høyre at hele reformen ser ut som en sveitserost på grunn av alle fritakene.

- Ja, men hvis Høyre mener det er galt å gi helsetjenester fritak, da bør de si klart fra om det. Nå prøver Høyre å gi inntrykk av at de er mot noe de er for, sier Schjøtt-Pedersen.

- Kantiner må generelt betale moms, men Studentsamskipnadens kantiner slipper, hvorfor?

- Jo, de driver en sterkt subsidiert virksomhet som har en nærhet til undervisning. Derfor har vi ut fra en rimelighetsvurdering gitt unntak. Det blir massevis av slike vanskelige avgrensninger, men det blir ikke lettere om vi venter enda lenger.

Politisk kamp

- Er det tøft å forsvare momsreformen?

- Ja, men vi må være klar over at det pågår et massivt politisk spill nå. Når matreformen betyr mindre utgifter for vanlige folk, da tåler jeg å ta støyten med alle de vanskelige sakene. Da er det verd prisen, sier finansministeren.

Han sier forskriftene er klare i første halvdel av juni.

JAVEL FINANSMINISTER: Stoltenberg-regjeringen må utsette den uthulte momsreformen, lyder kravene fra både høyre og venstre. Men finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen viker ikke.