Kjøper likposer til demonstrantene

Statsminister Silvio Berlusconi forbereder seg på blodige gater når 100000 demonstranter kommer til Genova for å protestere mot G8-møtet. For anledningen har myndighetene kjøpt inn 200 likposer og opprettet et midlertidig likhus. Og så har Berlusconi hentet inn noen raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når verdens mektigste ledere samles til G8-toppmøtet i italienske Genova på fredag, råder det unntakstilstand. Demonstrasjonen mot globalisering ventes å bli tidenes største og mest voldelige.

Likposer

Ifølge The Sunday Telegraph har Berlusconi gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å forberede seg på et voldsnivå som overgår det man tidligere har sett.

Berlusconi har i den forbindelse gitt ordre om innkjøp av 200 likposer og opprettelsen av et midlertidig likhus.

En talsmann for italienske sikkerhetsstyrker sier til avisa:

- Vi vil gjøre alt som er nødvendig for at dette møtet skal bli gjennomført uten forstyrrelser. Møtet begynner først fredag, men fra i morgen vil byen bli lukket.

Opphevet Schengen

Frykt for vold, opptøyer og terrorisme gjør at byen er stengt av, 15000 politifolk er kalt inn, militæret og marinen er på plass, og antiluftskyts skal sikre topplederne mot luftangrep.

Statsminister Silvio Berlusconi vil ikke ha noen gjentakelse av gateslagene i Göteborg. For anledningen er Schengen-avtalens frie flyt av folk opphevet, slik at myndighetene skal kunne stoppe bråkmakere ved grensa. I Genova vil togstasjoner, bilveier, flyplassen og havna bli stengt for å hindre demonstranter i å forstyrre toppmøtet.

Soner

Havna i Genova er Italias travleste. Nå blir den hermetisk lukket, med en «rød sone» i området der toppmøtet skal være. En videre «gul sone» vil være åpen for folk flest, men ikke demonstranter. Politiets opprørsstyrker skal sammen med militære og marinen hindre at demonstrantene kommer i nærheten av møtet eller at de går til voldelige aksjoner.

Det er knyttet særlig engstelse til aksjonen på fredag. Da har aksjonister erklært at de vil sprenge seg gjennom sperringene og innta «rød sone». Kloke av erfaringene fra Sverige vil politiet i Genova ha vannkanoner og tåregass for å spre massene.

Politiet i Göteborg evaluerer nå erfaringene fra EU-toppmøtet i juni.

- Vi visste hva som kunne hende. I stort perspektiv fikk man gjennomført EU-møtet og besøket fra Bush som planlagt. Ethvert politi må forberede seg på sin måte, sier informasjonssjef ved Göteborg-politiet Bengt Staaf, men han ønsker ikke å kommentere kollegaenes innkjøp av likposer.

- Vil ha krig!

- Likposer!? Det er mildt sagt makabert! Hvis de forbereder seg på den måten, er det vel fordi de vil ha krig, mener Boye Ullmann, som ledet den norske Göteborg-aksjonen.

Ullmann er opprørt over planene om å hindre demonstranter i å slippe inn i byen.

- Det er et direkte angrep på ytringsfriheten, erklærer han.

- Vi får bare håpe det går fredelig for seg. Det er viktig å få fram budskapet vårt, og det blir ødelagt når alt fokus er på vold, sier lederen i Attac Norge, Nina Drange.

Brevbombe

I går ble en politimann skadet da en aksjonist mot globalisering leverte en brevbombe på en politistasjon. Flere aksjonister har brutt seg inn på italienske nettsider for å sabotere, i protest mot G8-møtet.

<B>STENGT:</B> Arbeidere sveiser fast et gjerde av metall for å sperre ei sidegate inn til Palazzo Ducale, hvor de fleste av møtene for lederne i G8, gruppa av verdens åtte ledende industriland, vil finne sted. Hundre tusen demonstranter er ventet.