Kjøper nye privatfly: Skylder på corona

Danske myndigheter skal kjøpe to nye privatfly som statsminister Mette Frederiksen og resten av regjeringen kan benytte seg av.

FLY: Dette er ett av fire danske Challenger-fly. Nå skal det kjøpes ytterligere to privatfly. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvaret.
FLY: Dette er ett av fire danske Challenger-fly. Nå skal det kjøpes ytterligere to privatfly. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvaret. Vis mer
Publisert

Danske myndigheter er i ferd med å anskaffe flere privatfly som kan benyttes av regjeringen og kongehuset.

Danmark har allerede en flåte på fire Bombardier Challenger 604-fly som kan brukes av myndighetene ved behov. Nå skal de kjøpe ytterligere to fly, viser dokumenter som den danske avisa BT har fått tilgang til.

Årsaken som oppgis i dokumentene er «den sikkerhetspolitiske situasjonen» i Europa i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina og coronapandemien.

Blant ministrene som har benyttet seg av VIP-flyene tidligere er statsminister Mette Frederiksen og utenriksminister Jeppe Kofod.

VIP: Flyene brukes blant annet av viktige personer, som statsministeren. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvaret
VIP: Flyene brukes blant annet av viktige personer, som statsministeren. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvaret Vis mer

Svarer ikke på hvem

Hvem i regjeringen som har bestilt de nye flyene, er derimot mer uklart. Det er i forsvarsdepartementets dokumenter at kjøpsplanene er omtalt, men der heter det også at det ikke er forsvarsdepartementet som har tatt initiativ til kjøpet.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere overfor avisa hvem det er som har lagt inn bestillingen.

- Til en eventuell anskaffelse av flere fly er det behov for koordinering med andre departementer, svarer departementet.

Skylder på corona

Videre sier de at coronapandemien gjorde det nødvendig med flere fly.

SJEF: Statsminister Mette Frederiksen har tilgang til flyene. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
SJEF: Statsminister Mette Frederiksen har tilgang til flyene. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer

- Covid-19 la en rekke restriksjoner på alminnelig flytrafikk, herunder karanteneperioder med flyreiser, kanselleringer av avganger samt innreiserestriksjoner. Disse restriksjonene kan i noen grad imøtekommes av transport med egne fly. Videre gir reiser i et mindre fly med færre medpassasjerer bedre mulighet til å holde avstand til andre kontakter enn reiser i et rutefly gjør, skriver departementet til avisa.

Departementet har ikke besvart spørsmål om hvordan tidligere coronarestriksjoner begrunner kjøp av fly som ikke er på vingene før om to år.

Hemmelig prislapp

Prisanslagene på de nye flyene er sensurert i dokumentene, av «konkurransehensyn». Hvordan de skal finansieres står det heller ikke noe om. Forsvarsdepartementet skriver likevel at «langsiktig håndtering av Challenger-kapasitetens oppgavekompleks forventes adressert i rammen av det kommende forsvarsforliket», skriver BT.

På sine nettsider skriver det danske flyvåpenet at Challenger-flyene brukes til langt mer enn bare persontransport. De brukes blant annet til ulike etterretningsoppgaver og redningsaksjoner.

Ett av flyene er blant annet stasjonert på Grønland hvor det bidrar til fiskeriinspeksjoner, search and rescue og persontransport.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer