Kjøper og kaster

I fjor kjøpte vi 76 prosent mer klær enn i 1990. Når klærne blir billigere, er det også lettere å kaste dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vesten presser prisene på importklær ned. Det er med på at klessalget øker her til lands.

-  Jeg handler konstant, det blir nok altfor mye, sier Nadia Bach (19). Dagbladet treffer Nadia og Tina Jacobsen (24) på Hennes & Mauritz i Oslo sentrum.

-  Jeg kjøper nok klær og sko for ca. 3000 i måneden, sier Nadia.

Mer import

Norge importerte 76 prosent mer klær i fjor enn hva vi gjorde i 1990, ifølge tall fra Konsumprisindeksen hos Statistisk sentralbyrå og Framtiden i våre hender.

-  Det produseres ubetydelige mengder klær i Norge. Det vi importerer, er det vi bruker. Nesten alt importeres fra utviklingsland og Øst-Europa, sier prosjektansvarlig Guri Tajet i Framtiden i våre hender.

-  I dag ligger det enormt med klær på kjellere og loft. Tidligere var det klær til hverdag og klær til fest. Nå er det forskjellige typer hverdager og forskjellige typer fester. Klærne blir billigere og folk har relativt god råd, og det slår ut på salget, sier forbruksforsker Eivind Stø ved Statens institutt for forbruksforskning. Klærne våre var hele 43 prosent billigere i fjor enn de var i 1990.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.