Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøper privat pleie

Gro Harlem Brundtland og søsteren Hanne Harlem har skaffet moren en privat assistent på sykehjemmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Si din mening!

  Begge har kjempet for likebehandling og et offentlig helsevesen.

  Familien Harlem, med Gro Harlem Brundtland og den tidligere justisministeren Hanne Harlem i spissen, har valgt å betale for en personlig assistent for sin syke mor, Inga Harlem (84), slik at moren er sikret den omsorgen hun trenger.

  Engasjert i flere år


  Den kvinnelige assistenten går turer, spiser med henne og er bindeleddet mellom familien og sykehjemmet. Personen har vært engasjert i flere år og ordningen blir administrert av Hanne Harlem.

  Den tidligere justisministeren har meddelt Dagbladet at hun ikke ønsker at artikkelen skal komme på trykk og at familien på ingen måte har bidratt til å offentliggjøre den.

  Familien Harlem/Brundtland har som få vært med på å prege norsk helsevesen. Faren, Gudmund Harlem, var sosialminister 1955- 61, Gro Harlem Brundtland var miljøvernminister og statsminister, og yngstedatter Hanne Harlem var justisminister.

  Et offentlig helsevesen og likebehandling har vært viktige prinsipper for familien og en sentral del i Arbeiderpartiets politikk.

  Inga Harlem selv var sekretær for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

  - Fritt å kjøpe omsorg


  Nå leier de inn private for at moren skal få en bedre omsorgsbehandling.

  Inga Harlem er i dag beboer på Madserud sykehjem i Oslo. Hjemmet er eid av Oslo kommune, men blir drevet av private. De har ingen motforestillinger mot ordningen.

  - Det stemmer at en person har en personlig assistent som familien betaler for. Vi har ingen problemer med det. Det står folk fritt å kjøpe omsorg, sier daglig leder Kari Tøsse i Actica Omsorg.

  Selskapet har drevet hjemmet på vegne av kommunen siden juni i fjor. Familien Harlem/Brundtland hadde inngått avtalen med den private assistenten før Actica Omsorg overtok hjemmet, og ordningen har vært praktisert i flere år.

  Byråd Torger Ødegaard (H), som er ansvarlig for eldreomsorgen i Oslo, er overrasket over den private ordningen som blir praktisert på Madserud sykehjem.

  - Ikke nødvendig


  - Eldreomsorgen i Oslo skal være så god at det ikke er nødvendig å kjøpe private tjenester på sykehjemmene. Det er første gang jeg hører om en slik problemstilling, sier han.

  - Over 90 prosent var samlet sett fornøyd med eldretilbudet i Oslo, viste en undersøkelse som ble foretatt i fjor, men vi skal fortsette å jobbe for å bli enda bedre, sier Ødegaard til Dagbladet.

  Han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om den konkrete saken.

  Sammen med blant andre kong Harald og statsminister Kjell Magne Bondevik markerer Gro Harlem Brundtland i disse dager at norsk offentlig helsevesen er 400 år.

 • Si din mening!
PREGET NORSK HELSEVESEN: Gro Harlem Brundtland har vært miljøvernminister og statsminister.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media