Kjøper seg foran i barnehagekøen

Statsministerens kontor betalte tre ganger høyere pris enn tillatt makspris for å få barnehageplasser til Sylvia Brustad og Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fordi helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) er folkeregistrert i Hedmark og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har fått avslag på plass, har Statsministerens kontor kjøpt plasser til Brustad og Solheims barn i barnehage fra høsten. I den samme bydelen står 377 barn i barnehagekø.

- Bryter loven

Nå anklager Private Barnehagers landsforbund Statsministerens kontor og regjeringen for å bryte loven og undergrave de rødgrønnes eget løfte om makspris i barnehagene.

- Hva er poenget med makspris hvis foreldre kan kjøpe seg plass i barnehagene bare de kan betale? Hvis dette er lovlig, kan alle barnehager som sliter økonomisk be foreldrene om å få arbeidsplassene til å betale rådyre priser. Da blir maksprisen avviklet som ordning, sier PBLs daglige leder, Arild M. Olsen.

Uheldig ordning

Ifølge loven skal ingen foreldre betale mer enn 2250 kr. i måneden for en barnehageplass. Men i SMKs avtale med barnehagen må Brustad og Solheim ut med 6600 kr. hver i måneden, 4350 kr. mer enn den tillatte maksprisen.

-  Statsministerens kontor har kjøpt seg foran andre i barnehagekøene. Siden statsrådene selv må betale, ender de opp med å bryte loven om makspris, sier advokat i PBL Espen Rokkan. Som andre bedrifter i den samme barnehagen, bl.a. Dagbladet, har SMK inngått en bedriftsavtale som sikrer ansatte et visst antall plasser. Vanligvis koster dette bedriften et såkalt kapitalinnskudd, noe som for de ansatte kan bety lavere barnehagepris. Men SMK har ingen slik ordning. Dermed må Brustad og Solheim betale alt selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer