- Kjøper seg fri

Ekspert i arbeidsrett advarer Hydro mot fallskjermer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det klart at kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen slutter i Hydro, og får med seg totalt seks millioner kroner i opsjoner og etterlønn.

Ditlev-Simonsen har vært sykemeldt fra stillingen siden det ble kjent at hun hadde unnlatt å rapportere 570.000 kroner som sto på en sveitsisk konto til skattemyndighetene.

- Uting

Ekspert i arbeidsrett, advokat Nils H. Storeng, er skeptisk til store fallskjermer i norsk næringsliv.

- Det er en uting dersom arbeidsgiveren har et godt grunnlag for å avvikle et arbeidsforhold, men likevel bruker en fallskjerm for å kjøpe seg fri fra bråk, sier Storeng til Dagbladet.no.

Han understreker at bruk av fallskjerm må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, men mener likevel å se en trend der næringslivet bruker fallskejrmer eller etterlønn for å kjøpe seg fri.

- Her har Hydro åpenbart bestemt seg for at Ditlev-Simonsen må gå, og det er jeg ikke spesielt overrasket over. Det er et prinsipielt spørsmål hvorvidt hva man gjør privat skal ha betydning for jobben, men enkelte stillinger forutsetter at den ansatte har et godt omdømme. Slik er tilfelle i Ditlev-Simonsens stilling, sier Storeng.
 

Kraftige reaksjoner

GÅR FRA HYDRO: Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen tar med seg flere millioner kroner og forlater Hydro etter avsløringer om en hemmelig konto i Sveits. Foto: SCANPIX
GÅR FRA HYDRO: Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen tar med seg flere millioner kroner og forlater Hydro etter avsløringer om en hemmelig konto i Sveits. Foto: SCANPIX Vis mer

Han er ikke overrasket over at Ditlev-Simonsen slutter i jobben, og heller ikke veldig overrasket over at hun får etterlønn. Men han skjønner at folk reagerer.

- Jeg forstår at Hydro vil ha ro rundt denne saken, men overfor omverdenen blir det et litt merkelig signal å sende. Arbeidsgiveren bør være klar over at dette vil bli møtt med stor oppmerksomhet, sier Storeng.

Flere av Dagbladet.nos lesere reagerer kraftig på at Ditlev-Simonsen først går av etter å ha jukset med skatten, deretter tar med seg flere millioner ut av bedriften. Også regjeringen har varslet at de vil opsjonsavtaler og fallskjermer til livs i norsk næringsliv

- Når det gjelder fallskjermer er det bare en ting å gjøre, nemlig å stramme opp den administrative ledelsen og bedriftsstyrene. Det er jo i styrene slike beslutninger tas, sier Storeng.

Mister gangsynet

- Jeg tror at i mange bedrifter er det så god økonomi at noen millioner fra eller til betyr lite. Derfor tror jeg ledelsen kan bli litt blindet i kroner og øre. De ser ikke det vanlige folk ser, sier Storeng.

Mange næringslivsledere har fått og får større fallskjermer enn Cecilie Ditlev-Simonsen. Hun er nå garantert en etterlønn på ca 2,7 millioner kroner, inkludert lønn under oppsigelsestid. Dersom hun får ny jobb i denne perioden trekkes den nye lønna fra utbetalingsbeløpet.

Det er foreløpig uklart hva Ditlev-Simonsen skal gjøre videre.