-  Kjøper seg makt

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener LO kjøper seg politisk makt ved sin massive pengestøtte til Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Alle har kunnet registrere at Jens Stoltenberg og flere i Arbeiderpartiet har lagt seg på en stadig mer «LO-vennlig» linje de siste åra. Hvorfor det har skjedd, må man jo spørre seg om, sier Sanner.

Truet

Han minner om at Gerd-Liv Valla høsten 2001 truet med å kutte ut støtten til Ap om de ikke inngikk en skriftlig avtale om å frede sykelønnsordningen.

-  Det skjedde etter at LO i lengre tid hadde vært kritisk til Arbeiderpartiets plan for modernisering av offentlig sektor. Den avblåste også Bjarne Håkon Hanssen litt seinere. Det er all mulig grunn til å spørre hvilke politiske gjenytelser LO får av Ap, sier Sanner.

Et annet eksempel han bruker er at Arbeiderpartiet i Ap-styrte Trondheim har inngått en avtale med Fagforbundet.

Mer sosialistisk

-  Jeg tviler sterkt på om LO-familien ville vært like sjenerøse overfor Ap om de ikke hadde lagt om kursen i mer sosialistisk retning. Det er lenge siden det har vært en politisk konflikt mellom Arbeiderpartiet og LO. For meg ser det ut som det er en sammenheng mellom rosen Gerd-Liv Valla overøser Jens Stoltenberg med og pengestøtten, sier Sanner.

-  I 2002 fikk Ap to millioner mer av fagbevegelsen enn det Høyre fikk av NHO og Rederiforbundet, i 2003 var gapet i sum økt til 7,2 millioner. I 2005 har Høyre så langt utsikter til null, mens jeg regner med at Ap vil få 10- 12 millioner.

Det er et demokratisk problem at ett parti synes å ha en nesten ubegrenset pengesekk og øse av, mens andre ikke har noe, mener Jan Tore Sanner.

KOKER IKKE PÅ GRUT: - Jeg tviler sterkt på om LO-leder Gerd-Liv Valla ville vært like sjenerøse overfor Jens Stoltenberg om partiet ikke hadde lagt om kursen i mer sosialistisk retning, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.