BLAR OPP: Med krisefondet har EU kjøpt seg tid til å rydde opp i de enorme underskuddene flere euroland sliter med, mener analytikere. Foto: REUTERS/SCANPIX
BLAR OPP: Med krisefondet har EU kjøpt seg tid til å rydde opp i de enorme underskuddene flere euroland sliter med, mener analytikere. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Kjøper seg tid og tillit for 750 milliarder euro

Markedet er beroliget av EUs krisefond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Gigantpakken i euroområdet løser ingen underliggende problemer, men gir Europa tid og har fornyet tilliten til eurosamarbeidet, mener sjeføkonom Steinar Juel. De sterkt gjeldstyngede landene i Europa, de såkalte PIIGS-landene anført av Hellas, blir ikke kvitt gjelden med gigantpakken som ble vedtatt natt til mandag. PIIGS står for Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania. EU-garantier for 750 milliarder euro gir imidlertid trygghet hos kreditorene og vil trolig avverge en ny internasjonale finanskrise, tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. — EU har kjøpt seg to-tre år til å håndtere de underliggende problemene, nemlig store årlige budsjettunderskudd. Reaksjonene til finans- og kredittmarkedene i dag tyder på at tillitskrisen er løst inntil videre, sier Juel til NTB.
Styrket eurosamarbeidet Fredag skjøt statsrentene i været, børsene stupte og kredittmarkedene stanset så å si opp - ikke ulikt opptakten til den forrige finanskrisen høsten 2008.

Mandag ble markedet beroliget av krisefondet og svarte med oppgang. Juel tror Europa ville ha våknet til finanskrise mandag hvis EU-landenes ledere hadde tatt helgefri istedenfor å forhandle fram den svært solide og omfattende garantiordningen. Den har etter alt å dømme også styrket tilliten til eurosamarbeidet generelt. - Denne krisen har også vært en tillitskrise, hvor kreditorene har vært bekymret for at de gjeldsproblemene Hellas står oppe i skal spre seg til andre euroland. Det er blitt sådd tvil om euroen i det hele tatt ville overleve, sier Juel.
Handlekraft EUs statsledere har vist veldig stor handlekraft ved å få til denne pakken, og har fått pusterom til å sette i gang nødvendige snuoperasjoner, sier makroanalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First Securities. - Men den viktigste jobben gjenstår. De kriserammede landene må gjennomføre kraftige kutt i sine budsjetter for å få bukt med underskuddene, sier Wilhelmsen til NTB. Situasjonen i eurosonen er langt lysere nå, og Wilhelmsen har tro på at utsatte land som Spania, Portugal og Irland kan unngå å havne i like stor knipe som Hellas. - Problemene i disse landene er mindre enn i Hellas. Nå har greske myndigheter klart å vedta stramme innsparingstiltak som vil bidra til å redusere statsgjelden. Da må de andre landene tenke at «når Hellas kan, kan alle».
Skeptisk Men andre analytikere er mer skeptisk, og tviler på om EUs gigantiske krisepakke vil hjelpe på sikt. Sjeføkonom i danske Sydbank, Jacob Graven, sier pakken ikke hjelper på gjeldsproblemene i de utsatte eurolandene. - Tvert imot gir pakken landene mulighet til å øke gjelden enda mer. Det blir lett å bare skyve problemene foran seg. En voldsom innstramming av den økonomiske politikken er den beste medisinen, mener Graven. - Men det spørs om det er nok politisk evne og vilje til det.

(NTB)