Kjøper sitt andre slott

70 mål park, bygninger så store som togstasjoner, svømmebasseng og tennisbane: Investor Endre Røsjø er i ferd med å kjøpe sitt andre slott i Frankrike. En halvtimes kjøretur fra sitt første. Men først må han få klarsignal fra NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30 millioner kroner betaler Røsjø for slottet Chateau de Bonas i Gascogne i det sørvestlige Frankrike. Slottet drives i dag som konferansesenter, og har blant andre NATO og NASA som faste gjester. NATO har ikke gitt endelig klarsignal til overdragelsen, fordi det blant annet er installert hemmeligstemplet utstyr i bygget.

- Tidligere har ikke senteret vært åpent for mannen i gata, for å si det sånn. Det er snakk om noen installasjoner NATO vil ha for seg selv, sier en noe ordknapp Ola Smeby i Røsjøs investeringsselskap Centennial ASA.

Når kjøpekontrakten vil være på plass, er imidlertid bare en formalitet.

- Vi regner med at alt skal være i orden i løpet av kort tid, sier Smeby på vegne av Røsjø.

Investeringsobjekt

Røsjø overtar slottet fra arvingene til den anerkjente professoren Jean Claude Simon, berømt for sin forskning innen databasert mønstergjenkjenning.

Simon kjøpte slottet i 1972. Det hadde stått tomt i mange år. Bygningene ble restaurert. I 1974 åpnet Simon dørene for kurs og konferanser.

Røsjø vil videreføre driften. Ifølge Dagens Næringsliv regner han med en avkastning på 10- 11 prosent per år på investeringen. Dette bekrefter også Smeby i Centennial:

- Slottet er for et investeringsobjekt å regne, sier han.

Room de luxe

Det er 60 rom med bad og toalett i bygningene, spisesal med plass til over 120 gjester, to store kjøkken, fem familieleiligheter og tre konferansesaler. Tross høy standard er prisen for tilstelningene ikke spesielt avskrekkende. Det koster i overkant av 26500 kroner for 30 personer på enkeltrom per døgn.

Hvis gjestene ønsker mer luksus, room de luxe, må man ut med om lag 700 kroner ekstra per person.

En halvtimes kjøretur fra Chateau de Bonas ligger Chateau de Lisse: Røsjøs andre slott. Hans privatbolig. Det ble flittig brukt under VM i fotball for tre år siden, da blant andre Petter Sundt, Svein Larsen og Einar Førde var på besøk.

I det lille samfunnet kalles Endre Røsjø baronen. Kanskje ikke så rart. P4-investoren, som ifølge Kapital er god for 300 millioner dollar, er områdets største skatteyter.

Røsjø har også en penthouseleilighet ved Hyde Park til verdi av 15 millioner, en villa på Snarøya verdt 20 millioner og et hus i Verbier i de sveitsiske alper.

LUKSUS:30 millioner kroner betaler Endre Røsjø for slottet Chateau de Bonas i det sørvestlige Frankrike. Bildene er hentet fra internett.