Lansering under Black Week:

Kjøper tilbake møbler

Møbelgiganten ønsker å kjøpe tilbake de gamle uønskede IKEA-møblene dine.

KJØPER BRUKTE MØBLER: Møbelkjeden IKEA ønsker å kjøpe tilbake uønskede IKEA-møbler for å bli mer klimapositive. Foto: Heinz-Peter Bader/ Reuters/ NTB
KJØPER BRUKTE MØBLER: Møbelkjeden IKEA ønsker å kjøpe tilbake uønskede IKEA-møbler for å bli mer klimapositive. Foto: Heinz-Peter Bader/ Reuters/ NTB Vis mer
Publisert

Hvem har vel ikke opplevd å ha ei gammel Billy-bokhylle eller Kallax-hylle som man gjerne skulle blitt kvitt? Problemet er bare at det ligger allerede en drøss ute på Finn, og det blir ikke helt rett å kaste den på dynga heller når den tross alt ikke er ødelagt. Pust med magen - det ser nemlig ut til at IKEA har løsningen.

Som en del av møbelkjedens nyeste strategi for å bli mer klimapositive, vil de kjøpe tilbake de gamle uønskede IKEA-møblene dine. Det nye tiltaket har fått navnet «IKEA kjøper tilbake», og går ut på at de kjøper den gamle Billy-hylla di og selger den som brukt i butikken sin.

- Vi ønsker å ta bedre vare på det vi har, og gjøre at livsløpet til IKEAs møbler blir litt lengre, forteller IKEAs bærekraftsansvarlige Kenneth Skauge til Dagbladet.

Kundene vil motta en verdikupong for de gamle IKEA-møblene de ønsker å selge tilbake, basert på tilstanden til møblene. Jo flere riper, jo mindre verdi får du igjen. Møblene må registreres på nettet.

SER DU FORSKJELLEN? Tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud skjelte ut IKEAs nye vegetarboller. Vi fikk ham til å teste bollene selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

De gjenbrukte møblene vil bli solgt på IKEAs varehus, og møblene som ikke kan selges, vil bli resirkulert.

Ifølge Skauge jobber de mot at mest mulig skal kunne materialgjenvinnes, og unngå deponi for møblene.

- Alle våre møbler blir kildesortert, og om mulig gjenvunnet, og er det ikke mulig, blir de til energi og fjernvarme.

- Ikke et kortsiktig tiltak

Møbelkjeden lanserer tiltaket over hele landet under Black Week, men det stopper ikke selv om handleuka er omme.

- Dette tiltaket slutter ikke etter Black Week, men vil vare lenge, sier IKEAs bærekraftsansvarlige til Dagbladet.

Kjøp av brukte møbler har blitt testet på IKEA Ringsaker i to år allerede, nytt i år er at «IKEA kjøper tilbake» lanseres nasjonalt og globalt.

IKEA kan ikke ta imot alle produktene de selger, som for eksempel de nylig lanserte plantebollene, men alle møbler produsert tilbake fra 2010 skal inngå i tiltaket.

Starten på flere klimatiltak

IKEA er en merkevare alle har et forhold til, og blir både elsket og hatet. Med den nye strategien om å bli en 100 prosent sirkulær virksomhet og klimapositive innen 2030 har de en stor jobb foran seg.

- «IKEA kjøper tilbake» er bare ett tiltak for å nå målet før 2030, ifølge bærekraftsansvarlig i IKEA.

I fjor klarte IKEA for første gang å redusere klimaavtrykket gjennom hele verdikjeden, ifølge Reuters. Det ble gjort ved en stor økning i bruk av fornybar energi i produksjonen av IKEA-produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer