SUDANSKE SOLDATER: Sudanske soldater avbildet i Jemen i juni. Soldater fra det afrikanske landet kjemper for Saudi-Arabia. Nå hevder New York Times at Saudi-Arabia bruker barnesoldater for å kjempe i krigen. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
SUDANSKE SOLDATER: Sudanske soldater avbildet i Jemen i juni. Soldater fra det afrikanske landet kjemper for Saudi-Arabia. Nå hevder New York Times at Saudi-Arabia bruker barnesoldater for å kjempe i krigen. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

New York Times-avsløring:

Kjøper utenlandske barne­soldater til å kjempe egen krig

Som 14-åring reiste han fra allerede krigsherjede Darfur og til Jemen for å kjempe for Saudi-Arabia. Han er ikke den eneste.

Kommer de hjem i live, får de utbetalt en engangssum på 10 000 dollar, rundt 87 000 kroner.

For hver måned de tilbringer i Jemen, får de mellom 480 og 530 dollar, avhengig av hvor erfarne de er.

For hver måned i strid får de en bonus på mellom 185 og 285 dollar.

Det er prisen Saudi-Arabia betaler barnesoldater fra Sudan for å utkjempe sin egen krig mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen.

Det melder New York Times.

Kjemper for Saudi-Arabia

I en større reportasje har den amerikanske avisa sett nærmere på hvordan Saudi-Arabia utkjemper krigen i Jemen, hvor de støtter den jemenittiske regjeringen i kampen mot Houthi-militsen, som har forsøkt å kuppe makta.

Men for Saudi-Arabia er ikke dette en militær innsats som er basert på et ønske om å hjelpe. Dette er en kamp om makt i regionen. For Saudi-Arabias største fiende, Iran, støtter Houthi-militsen.

New York Times skriver imidlertid at det er få saudiarabere som er på slagmarkene hvor de blodigste slagene har funnet sted. Der er det militsgrupper som Saudi-Arabia støtter, som er i kampenes sentrum.

Og soldater fra Sudan og den krigsherjede regionen Darfur. Mange av disse skal altså være barn, skriver avisa.

Én av fem

Nå 16 år gamle Hager Shomo vokste opp i Darfur, og overlevde borgerkrigen som herjet der. I 2016, 14 år gammel, ble han rekruttert til å kjempe i Jemen for oljerike Saudi-Arabia.

Hager visste ikke engang hvor Jemen var, skriver avisa.

- Familier vet at den eneste måten livene deres kan endre seg på, er hvis sønnene deres deltar i krigen og kommer tilbake med penger, sier han til avisa.

New York Times har også intervjuet flere andre sudanske leiesoldater som har kjempet for Saudi-Arabia. Disse hevder at barnesoldater i de sudanske militære avdelingene i Jemen var helt vanlig.

Én leiesoldat anslår at det var 40 prosent barnesoldater i hans avdeling. En annen leiesoldat anslår at 20 prosent av hans avdeling besto av barn.

Saudiaraberne og deres allierte i Midtøsten som også deltar i krigføringen, fjernstyrte de sudanske soldatene, enten via samband eller telefon, hevder soldatene.

Saudi-Arabia nekter

Dette er anklager saudiarabiske myndigheter bestrider. De forteller i en uttalelse til New York Times at den militære koalisjonen Saudi-Arabia leder i Jemen, kjemper for å gjeninnsette den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen.

- Anklagene om at det er barn blant de sudanske styrkene, er fiktive og grunnløse, sier talspersonen Turki a-Malki til avisa.

Han legger til at saudiarabiske soldater har dødd i kamper i Jemen, men ønsker ikke å opplyse hvor mange.

Videre heter det i uttalelsen at Saudi-Arabia overholder alle humanitære lover og regler, og menneskerettighetene.

FN uenig

FN er uenig. I august i år la menneskerettighetseksperter tilknyttet FN fram en rapport som mente at alle partene i konflikten skal ha begått krigsforbrytelser.

Rapporten anklaget jemenittiske regjeringsstyrker, koalisjonen som støtter dem og Houthi-opprørerne for å ta for lite hensyn til sivilbefolkningen.

For å underbygge denne påstanden pekte rapporten på angrep mot boligområder hvor flere tusen sivile skal ha mistet livet, skriver BBC.

Også da blånektet Saudi-Arabia og koalisjonen de leder for å ha gjort noe galt.

Humanitær krise

Krigen i Jemen har forårsaket den verste humanitære krisen i verden. FN advarte i november at å mange som 14 millioner jemenitter opplever sult.

Den internasjonale organisasjonen Redd Barna anslår at så mange som 85 000 barn som er fem år eller yngre, har dødd som følge av sult i løpet av den tre år lange krigen.

KRIG: 1,8 millioner barn lider av underernæring i Jemen. Video: Unicef Vis mer

I tillegg har rundt 7000 sivile blitt drept, og ytterligere rundt 11 000 sivile blitt skadet, i kamper, ifølge FN.

Den saudiarabiske koalisjonen har i tillegg opprettholdt en delvis blokade som har gjort at 22 millioner jemenitter er avhengig av nødhjelp.

Våpenhvile

Siden Saudi-Arabia meldte seg på i konflikten i 2015, først med luftangrep, har det vært få lyspunkter i konflikten.

Tidligere denne måneden, etter flere år med dialog, kom partene imidlertid til enighet om våpenhvile i den viktige havnebyen Hodeida.

ØYEBLIKKET: 5-åringen Buthainas tapre forsøk på å åpne det ene øyet går nå viralt og har blitt et bilde på solidaritet over hele verden. Video: CNN. Vis mer

I en sterkt symbolsk gest på den sjuende og siste dagen av de FN-ledede fredsforhandlingene i Sverige, tok Jemens utenriksminister Khaled al-Yamani og Houthi-talsmann Mohammed Abdelsalam hverandre i hånda til høylytt applaus torsdag ettermiddag, skrev NTB.

Deretter kunngjorde FN-sjef António Guterres at de to partene hadde blitt enige om flere viktige punkter, deriblant våpenhvile i havnebyen Hodeida, byen som er innfartsåre for mesteparten av nødhjelpen som kommer til Jemen.

- Dette er et viktig steg og reell framdrift mot framtidige samtaler om en endelig slutt på konflikten, sa Guterres.