Kjøperen av verdens dyreste hjem avslørt

Kronprins Mohammed bin Salman kjøpte slott i Frankrike for 300 millioner dollar, men forsøkte å skjule kjøpet i to år.

VERDENS DYRESTE: Da slottet Chateau Louis XIV ble solgt for 300 millioner dollar for to år siden, ble det titulert som verdens dyreste hjem. FOTO: Lea Mandana/The New York Times
VERDENS DYRESTE: Da slottet Chateau Louis XIV ble solgt for 300 millioner dollar for to år siden, ble det titulert som verdens dyreste hjem. FOTO: Lea Mandana/The New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da slottet Chateau Louis XIV ble solgt for over 300 millioner dollar i 2015, fikk det tittelen «verdens dyreste hjem» av Fortune Magazine.

Salgssummen tilsvarer godt over 2.5 milliarder norske kroner.

Selv om flere detaljer ved huset ble offentlig kjent ved salget, som gullbladbelagte fontener, svømmebasseng og et rom under slottets vollgrav med glassvegger og glasstak der man kan se karper svømme rundt, var det likevel én ting som ble holdt strengt hemmelig: kjøperens identitet.

The New York Times har jobbet for å finne ut av hvem som kjøpte slottet. Nå identifiserer den amerikanske storavisa kjøperen som Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

KJØPEREN: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman kjøpte i 2015 det som sa var verdens dyreste hjem. Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP Photo
KJØPEREN: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman kjøpte i 2015 det som sa var verdens dyreste hjem. Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP Photo Vis mer

Dyr smak

Ifølge The New York Times har kronprinsen gjort flere ekstravagante kjøp, i tillegg til det franske slottet. Avisa skriver at kronprinsen også har kjøpt en yacht til 500 millioner dollar, og et maleri av Leonardo da Vinci til 450 millioner dollar.

Samtidig leder bin Salman en aksjon i hjemlandet, som ifølge ham skal fjerne korrupsjon blant eliten i Saudi-Arabia. Han har også argumentert for finanspolitiske innstramminger i hjemlandet.

- Han har forsøkt å bygge et bilde av seg selv som en annerledes leder, som en reformator – i alle fall når det gjelder sosiale reformer, og at han ikke er korrupt. Det har han til en viss grad lyktes med, sier Bruce O. Reidel, tidligere analytiker for CIA og forfatter, til The New York Times.

Han legger til:

- Dette er et alvorlig slag mot det bildet prinsen ønsker å lage av seg selv.

Skjult eierskap

Ifølge The New York Times er eierskapet til det franske slottet godt skjult bak skallfirmaer i Frankrike og Luxemburg. Slike selskaper er ikke ulovlige i seg selv, men forbindes ofte med svart økonomi og skatteparadiser.

Skallfirmaene som «eier» prinsens slott, er igjen eid av Eight Investment Company. Dette er et saudiarabisk firma som er styrt av kronprinsens private stiftelse. Rådgivere til medlemmer av kongefamilien skal ha bekreftet overfor den amerikanske storavisa at det franske slottet tilhører kronprinsen.

Fersk kronprins

Et halvt år har gått siden kong Salman endret arverekkefølgen og gjorde Mohammed bin Salman til Saudi-Arabias kronprins. Aldri tidligere i landets historie har makta vært samlet rundt én familiegren.

Siden da har ikke kronprinsen ligget på latsiden.

Blant annet har han åpnet opp for å tillate bruk av bikini ved et luksushotell ved Rødehavet, og gitt kvinner lov til å kjøre bil. Fra 2018 skal kvinner også slippe inn på landets sportsstadioner, og kronprinsen har varslet nye tider med «moderat islam» og alternativ energi.

- Klassisk enevelde

Samtidig har Mohammed bin Salman også sørget for at politiet har pågrepet flere av dem som tidligere har kritisert kongen og kronprinsen.

I starten av november sto han bak pågripelsen av 48 personer fra Saudi-Arabias elite. Blant disse var elleve prinser, fire nåværende ministre og ti tidligere ministre. Alle er pågrepet for korrupsjon.

Ifølge Knut S. Vikør, professor i historie ved Universitetet i Bergen, har kronprinsen med dette konsentrert makta under seg.

- De som ikke er pågrepet, er i samme slekt eller er allierte av kronprinsen. Han er en klassisk enevelde-hersker, sa Vikør til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer