Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøperne er tilbake og boliger går til kjempepriser

Noen meglere drukner i boliger, men i Oslo er det for lite å selge. Da presses prisene minst like høyt som før.

BOLIGPRISENE: Adm. dir. i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Vammervold Dreyer, forteller om rekordomsetning av boliger i januar. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Adm. dir. i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Vammervold Dreyer, forteller om rekordomsetning av boliger i januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem onsdag viser at boligprisene som vanlig steg i januar.

Men oppgangen på 2,4 prosent fra desember var mindre enn den pleier å være. Sesongjustert var prisene ned 0,1 prosent på månedsbasis. Det vil si at den underliggende prisutviklingen i januar var - om enn marginalt - negativ.

Boligprisene i januar lå 1,0 prosent under nivået i tilsvarende måned i fjor.

- Usunt med kraftig oppgang nå Flate priser ut året gir en 2014-endring i boligprisene på minus 1,5 prosent.

- Prismessig ble januar en svak måned, men tatt i betraktning volumet av usolgte boliger satt vi inne med enda lavere prognoser, sier EFF-direktør Christian Vammervold Dreyer til HegnarOnline.

- Ser vi tilbake i tid, er det bare januar i 2008 som har vært svakere prismessig. Men det synes vi bare er bra. En kraftig prisoppgang nå hadde vært usunt, også i forhold til at gjeldsveksten ikke eskalerer ytterligere, fortsetter han.

Det viktige er ifølge Dreyer at omsetningen er i gang, og at folk føler seg trygge på å komme seg inn og ut av markedet.

Salget til all time high i januar Og omsetningen har kommet mer i gang enn EFF hadde sett for seg.

- Den største overraskelsen denne måneden var helt klart omsetningen. Vi har aldri registrert så mange salg i januar som vi har i år. Ser du én måned tilbake, hadde jeg aldri trodd at vi skulle snakke om dette i dag, sier Dreyer.

Tormod Boldvik, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener også det viktigste er at folk kommer seg inn og ut av boligmarkedet.

- At prisene utvikler seg mer sidelengs, samtidig som vi holder omsetningsvolumet oppe, ser vi på som et sunnhetstegn. Med all time high i antall omsetninger er det klart at mange salg har funnet sted, og det mener vi er bra for alle involverte parter, sier han.

- Husk at det bak ethvert salg står en selger som har akseptert et bud. Budet har kanskje ikke vært så stort som han hadde håpet på, men dette kan tyde på at vi kan være i ferd med å få et litt annerledes marked, sier Boldvik til HegnarOnline.

Mye til salgs - på landsbasis NEF-lederen påpeker likevel at det på landsbasis fortsatt er mange boliger til salgs, selv om de lokale variasjonene er store.

- Jeg tror vi vil få se mye av det samme fremover - en dempet prisutvikling, men at salget vil holde seg bra opp. Vi ser ingen tegn til noe annet, sier Boldvik.

Dreyer i EFF trekker frem Bergen og Tromsø som eksempler på områder med lave varelagre, mens Kristiansand, Stavanger og Trondheim har store varelagre (mye usolgt).

Når det gjelder varelager, gjorde Finn.no sent i fjor en endring i tellingen av nye boliger som gjorde at antall boliger til salgs skjøt i været. Et boligprosjekt med 70 nye leiligheter som før talte som én bolig på Finn.no, telles nå som 70, skrev Finansavisen før jul.

Når dagens EFF-rapport omtaler et varelager på 13.101 aktive boligannonser på Finn.no, gjelder dette bare brukte boliger.

- Alle tall i rapporten er vasket for alt av nye boliger - både på omsetning og varelager, understreker Dreyer overfor HegnarOnline.
  - Kjempebra etter nyttår Meglere vi har snakket med i dag varsler at optimismen nå er tilbake i markedet - iallfall i Oslo.

- Det har vært kjempebra etter nyttår, over hele spekteret egentlig. Det virker som om folk har glemt høsten litt, sier eiendomsmegler Christer Barman Gabrielsen hos Nordvik & Partners til HegnarOnline.

- Volumet er lavere enn i høst, og det er nok grunnen til at det går bra nå. Samtidig har volumet holdt seg relativt stabilt gjennom januar. Det tyder på at ting selges, ettersom det legges ut mye hele tiden, legger megleren til.
  - Kjøpsvilje i markedet Nylig solgte han en litt slitt leilighet i Jacob Aalls gate. Prisantydning og takst for de 105 kvadratmeterne var 5,4 millioner, men etter at fire budgivere hadde gjort fra seg, sto Barman Gabrielsen igjen med en salgssum på 6,0 millioner kroner.  

- Flere av de 35 som møtte på visning sa at de her ville ha pusset opp en del. Samtidig tyder salget på at det er kjøpsvilje i markedet. Vi snakker dog uansett om et kjempeobjekt som ville ha vært attraktivt i ethvert marked, sier megleren videre.

Hvordan da?

- Først og fremst er beliggenheten på Fagerborg bra. Leiligheten ligger i en klassisk gård, har én balkong og det kommer én til. Så gulrøttene var flere, sier Barman Gabrielsen, som legger til at de som kjøpte her gjorde det med et langsiktig perspektiv.

Rekkehus 800.000 over takst Barman Gabrielsens Nordvik-kollega, Fredrick Haarr, kan samtidig fortelle om et lite rekkehus på Røa som nylig gikk for en sprek pris.

Oppussingsobjektet på 80 kvadratmeter P-rom i Gravdalsveien hadde en takst og prisantydning på 4,0 millioner, men gikk til slutt for 4,8 millioner kroner.

- Farten er mye høyere nå enn i høst. Kjøperne er mange flere, og vi får inn flere bud. Det virker som at noe har skjedd i markedet. Vi kan ikke utelukke effekten av at folk har mindre å tenke på enn før jul, og at vi går lysere årstider i møte, sier Haarr til HegnarOnline.

- Vi merker det økte trykket opp til åtte millioner - i prisklassene over der er det tøffere. Men på 3-6 millioner kroner er trykket bra uansett leiligheter eller rekkehus, føyer han til.

Kjempepris for dødsbo Haarr hadde over 50 innom på visningen på Røa, og endte opp med fem ivrige budgivere.

- Det nest høyeste budet var på 4,75 millioner, så denne budgiveren var også med nesten hele veien opp, sier megleren.

- 4,8 millioner kroner er en kjempepris for et dødsbo. Kjelleren kan sikkert utvikles, og den nye eieren må nok ut med et millionbeløp for å få boligen opp til dagens standard, fortsetter Haarr, som for øvrig ble kåret til årets megler i Nordvik & Partners i 2013.

Megleren trekker også frem en leilighet i Nye Major. Denne var priset til 5,09 millioner, men gikk denne uken for 5,625 millioner kroner, altså 535.000 kroner over.

- Lite til salgs Samtidig beklager han seg over at det er lite til salgs.

- Boligslippet som mange trodde skulle komme etter nyttår, har uteblitt. Selv med den nye tellingen hos Finn.no er det bare 2.384 boliger til salgs i Oslo nå. Og med få boliger ute presses prisene oppover, sier Haarr til HegnarOnline.

- I høst var det over 3.000 boliger til salgs, så nedgangen har vært markant, legger han til.

Flere nyheter DNB anmeldte lånesøker til politiet - advokaten slår tilbake
Spår ny nedgang for boligmarkedet
Svensk hotshot-megler tapper konkurrenter: - Lettere enn jeg trodde

 

BOLIGPRISENE: Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) ser sunnhetstegn i boligmarkedet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) ser sunnhetstegn i boligmarkedet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart