- Kjøperne som står bak all vekst i boligprisene

Et nytt boligprisrally trenger ikke å være langt unna.

BOLIGMARKEDETS JOKERE: Kjøpesterke seniorer står ifølge DNB Eiendom bak all vekst i boligprisene. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
BOLIGMARKEDETS JOKERE: Kjøpesterke seniorer står ifølge DNB Eiendom bak all vekst i boligprisene. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

(Hegnar.no): Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Selvaag Bolig inviterte mandag denne uka til konferansen «Boligmarkedet 2019».

Et naturlig tema var hvilke boliger som etterspørres nå.

- Sørger for hele veksten

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom begynte med å dra fram en undersøkelse kjeden har gjort, hvor kundemassen ble delt inn i fire: eldre/gamle, seniorer, unge og barnefamilier.

Han framhevet spesielt seniorene.

- De vil ha noe mindre enn enebolig, det vil si en større leilighet med alt på ett plan. Kjøperne i denne gruppen tar ofte ikke opp lån, og sørger for hele veksten i boligprisene. De er kresne, kjøpesterke - og faktisk ganske opptatt av hva andre synes. For eksempel kan de holde garasjeporten åpen for å vise fram Teslaen sin, sa meklersjefen, med et glimt i øyet.

Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling pekte på at prisutviklingen for eneboliger, delte boliger (for eksempel rekkehus) og leiligheter har vært nokså lik siden 2015.

- Det er ikke så mye at enkelte boligtyper etterspørres mer enn andre, det er mer den generelle etterspørselen, sa hun.

Bruktbolig til halv pris

Hun kom også inn på rabatten på brukte eneboliger kontra nye. På landsbasis har denne vært på 30 prosent siden 2015.

- Men de regionale forskjellene er kjempestore, og dette skyldes nok tomteprisene. I Oslo var rabatten ni prosent i 2018, mot 12 prosent året før. I Akershus ser vi omtrent det samme. Og så har jeg et tips til deg, Terje, om hvor du bør kjøpe brukt enebolig, sa Ulvness.

- I Telemark og Møre og Romsdal kan du få tak i brukte eneboliger til halve prisen av nye eneboliger, fortsatte hun, hvorpå en lattermild Buraas takket for tipset.

Eie-sjefen kunne også fortelle at «freshe» leiligheter er langt mer populære enn oppussingsobjekter.

- Empiri fra våre meklere viser at markedet er selektivt. Folk går i flokk, og går etter kvalitet og umiddelbarhet - det å kunne flytte rett inn, sa hun.

- Kan få nytt prispress

Buraas trakk så fram at antallet nyboligsalg i Oslo så langt i år har kommet opp i rundt 240, mot omtrent null på samme tid i fjor.

- Fortsetter dette, kan jeg ikke forstå hvordan vi skal klare å skaffe nok boliger til Oslo-folk i 2020/21. Da kan vi få nytt prispress på boliger, sa han.

Dette er et scenario Selvaag Bolig kjenner seg igjen i.

- Alt annet like, vil vi få en lavere tilbudsside i 2021, sa administrerende direktør Olav H. Selvaag.

Andre økonominyheter:
Kan bli redningen for Bjørn Kjos og Norwegian
Siv Jensen: - Det blir ris til egen bak