Kjøpesenter-terrorister leide butikk på Westgate

Forvandlet butikken med dameklær til et våpenlager.

RYKKET INN: Sikkerhetsstyrker tok oppstilling på taket til senteret. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB Scanpix
RYKKET INN: Sikkerhetsstyrker tok oppstilling på taket til senteret. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagene etter den grufulle terroraksjonen mot Westgate-kjøpesenteret i Nauirobi, der 67 mennesker ble drept, har flere spurt seg hvordan det var mulig for terroristene å usett smugle inn alle våpnene og bombene som ble brukt under angrepet.

Ifølge CNN hadde terroristene fra Al-Shabaab planlagt angrepet i over et år, og ifølge BBC hadde de også leid seg inn i en butikk i kjøpesenteret.

Damebutikk Dette ga terroristene mulighet til å lagre både våpen og ammunisjon som de brukte under angrepet. Gjerningsmennene hadde et arsenal av blant annet maskingevær, eksplosiver og granatkastere og våpen som det ville vært vanskelig å smugle inn på dagtid når senteret er fullt av kunder.

Ifølge BBC forvandlet terroristene butikken med dameklær til et våpenlager.

- På den måten kunne de i lang tid slå tilbake sikkerhetsstyrkene som gikk til aksjon mot Westgate for å befri gisler, skriver BBC.

Tre måneder Ifølge The Independent har sikkerhetskilder oppgitt at det er ingen tvil om at terroristene hadde skaffet seg inngående kunnskaper om kjøpesenteret etter langvarig rekognosering.

CNN skriver at etterforskere alerede tidlig denne uka undersøkte påstander om at terroristene skal ha leid et butikklokale i kjøpesenteret hele tre måneder før terrorangrepet.

- Korrupt Westgate er et av Kenyas største og mest eksklusive kjøpesenter, forbeholdt velstående fastboende og tilreisende. Fire nordmenn skal ha vært på senteret da angrepet startet, men greide å evakuere uten fysiske skader.

For å leie en butikk på kjøpesenteret måtte angriperne ha hatt falske ID-kort, utstedt av korrupte offentlige tjenestemenn, melder NTB.

Det er uklart hvordan de militante al-Shabaab-opprørerne klarte å leie seg inn i Westgate-kjøpesenteret, men angivelig skal korrupsjon være en forklaring.

RØYK: Angriperne brukte bl.a. automatvåpen og granater. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB Scanpix
RØYK: Angriperne brukte bl.a. automatvåpen og granater. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge BBC ble terroristene kom terroristene til kjøpesenteret i to biler. Etter å ha tatt seg inn opprettet de raskt en base i en ventilasjonssjakt i første etasje.

Besittelse av sprengstoff Åtte personer sitter i varetekt etter angrepet, mens tre andre er satt fri, opplyste innenriksminister Joseph Ole Lenku i går. Interpol har utstedt en arrestordre på britiske Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på forespørsel fra Kenya. Den britiske konvertitten er fra før knyttet til det grufulle anslaget mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi.

Hun er ikke etterlyst for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011, opplyser Interpol.

Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere innblandet i terrorangrepet i Nairobi, deriblant en britisk kvinne, melder NTB. Dette har satt fart i spekulasjonene om at Lewthwaite var blant terroristene som angrep Westgate-kjøpesenteret lørdag for en uke siden.

DEN HVITE ENKE:  Interpol har utstedt en arrestordre på britiske Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på forespørsel fra Kenya.
DEN HVITE ENKE: Interpol har utstedt en arrestordre på britiske Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på forespørsel fra Kenya. Vis mer