Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjøpte barnas tillit

Den overgrepsmistenkte nordmannen (45) hadde rykte som «den snille norske onkelen» i det gambiske lokalsamfunnet.

- VENN: Dagbladet møtte i går Bakari Bojenj, faren til fire av barna nordmannen ble tatt sammen med. Han anser 45-åringen som sin venn, og tror han vil fortsette å omgås ham i framtida. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET
- VENN: Dagbladet møtte i går Bakari Bojenj, faren til fire av barna nordmannen ble tatt sammen med. Han anser 45-åringen som sin venn, og tror han vil fortsette å omgås ham i framtida. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUFUT/OSLO (Dagbladet): Alle så på ham som en snill, rik onkel — en av de mange bemidlede europeere som tilbrakte vinteren i strandparadiset Gambia. Men på søndag stormet politiet leiligheten til den 45 år gamle nordmannen. Sammen med ham satt seks småbarn, det yngste bare tre år.

Dette var barn han hadde opparbeidet seg et tillitsforhold til over tid - gjennom sosial omgang med foreldre og naboer. Og, får Dagbladet nå bekreftet, gjennom utbetaling av penger.

Sentrale kilder opplyser at 45-åringen betalte skolepenger for flere av barna, og gjennom dette skaffet seg en lett vei inn til deres og foreldrenes hjerter. Den «snille norske onkelen» hentet barna på skolen og tro til med økonomisk hjelp når tidene var trange for barnas foreldre.

- Han kjøpte seg barnas og familienes tillit, sier en kilde som står saken nær.

Var naboer Som Dagbladet skrev i går, passet nordmannen på å holde gambiernes økonomiske avhengighet ved like også i periodene da han oppholdt seg i Norge — gjennom å sende penger ned med norsk-gambiske reisende.

HOVEDKVARTER: Den 45-årige nordmannen sitter fengslet her, på politistasjonen i Gambias hovedstad Banjul. Gambis Interpol etterforsker saken. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET
HOVEDKVARTER: Den 45-årige nordmannen sitter fengslet her, på politistasjonen i Gambias hovedstad Banjul. Gambis Interpol etterforsker saken. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer

Det var i all hovedsak om vinteren han reiste på sexreiser til Afrika — resten av året bodde han i campingvogn og kjørte pirattaxi i Oslo, i tillegg til at han mottok en beskjeden sum i trygd.

Fire av småbarna han hadde på rommet da politiet slo til søndag, bor i samme boligkompleks som mannen. Dagbladet traff barnas far i går - han ser fremdeles på nordmannen som en venn.

45-åringen holdt til i byen Brufut. Den hurtig voksende byen ligger drøyt to mil fra Gambias hovedstad Banjul — men utenfor den mest opplagte turistløypa ved stranda. Der omringes mer eller mindre fasjonable hoteller av mer eller mindre forelskede par - ofte godt voksne europeiske kvinner i fanget til lokale menn i 20-åra.

Regjeringsinteresse For det er kvinner på «kjæreste»-jakt som er den mest utbredte sexturismen i Gambia. Gambisk og norsk politis opprulling av saken mot 45-åringen fra Oslo har også gjort seg bemerket høyt opp i det politiske systemet i Gambia.

Dagbladet vet at en representant for sosialdepartementet har vært og besøkt de pårørende i Brufut. Noe av det som har vært diskutert, har vært hvordan skolegangen nå skal finansieres — med den forhenværende «velgjøreren» bak lås og slå.

MISTENKT FOR OVERGREP: Den 45-årige Grenlands-mannen sitter i politiarresten i Gambias hovedstad Banjul - mistenkt for overgrep mot barn. Foreløpig er han uten advokat til stede, etter at hans faste forsvarer Sigurd Klomsæt ikke får dekket utgiftene ved reise og opphold. Foto: GAMBISK POLITI
MISTENKT FOR OVERGREP: Den 45-årige Grenlands-mannen sitter i politiarresten i Gambias hovedstad Banjul - mistenkt for overgrep mot barn. Foreløpig er han uten advokat til stede, etter at hans faste forsvarer Sigurd Klomsæt ikke får dekket utgiftene ved reise og opphold. Foto: GAMBISK POLITI Vis mer

- Vi har vært i kontakt med departementet, og har hjulpet dem å komme i kontakt med de pårørende. Vi vil hjelpe de pårørende i denne grufulle saken, sier Ibrahima Jallow, medgrunnlegger av antiovergrepsorganisasjonen APAP International, til Dagbladet fra sitt kontor ved Royal Victoria-sykehuset i Banjul.

Etterforskningsleder Suleyman Secka ved politiet i Banjul ønsker ikke å kommentere detaljene i saken.

- Vi håper å være ferdig med etterforskningen mandag, sier Secka til Dagbladet.

Norsk etterforskning Norsk politi har sendt en anmodning til gambiske myndigheter for å få innsyn i det omfattende bildematerialet som ble beslaglagt hos nordmannen. Bildene skal blant annet vise overgrep mot barn.

- Vi ønsker å stille Kripos' avanserte analyseverktøy til disposisjon. Kanskje kan vi få identifisert barn på bildene, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Suleyman Secka ved Banjul-politiet håper å ha ferdigstilt etterforskningen mot nordmannen på mandag. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Suleyman Secka ved Banjul-politiet håper å ha ferdigstilt etterforskningen mot nordmannen på mandag. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer

Oslo-politiet har sin egen etterforskning på gang; 45-åringen skal ha forgrepet seg på en fireårig gutt med gambisk opprinnelse i Norge.

Enn så lenge sitter Grenlands-mannen arrestert uten advokat til stede; Sigurd Klomsæt, som flere ganger har representert ham tidligere, var klar til å reise ned for å bistå sin klient, men fikk av Oslo tingrett avslag på søknaden om oppnevning - han får ikke dekket reise og opphold under ordningen med konsulær bistand til nordmenn som sitter fengselet i utlandet.

- Men jeg akter fortsatt å representere ham, sier Klomsæt til Dagbladet.

ØNSKER Å HJELPE: Ibrahima Jallow i den ideelle organisasjonen APAP ønsker å følge opp de pårørende i saken mot nordmannen. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET
ØNSKER Å HJELPE: Ibrahima Jallow i den ideelle organisasjonen APAP ønsker å følge opp de pårørende i saken mot nordmannen. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!