KOM FRA MYNDIGHETENES OVERSKUDDSLAGER: Breivik kjøpte denne beskyttelsesdrakten fra en britisk akademiker som har som hobby å kjøpe og selge materiale fra overskuddslager. Han solgte en drakt til Norge. Den gikk til Breivik.
KOM FRA MYNDIGHETENES OVERSKUDDSLAGER: Breivik kjøpte denne beskyttelsesdrakten fra en britisk akademiker som har som hobby å kjøpe og selge materiale fra overskuddslager. Han solgte en drakt til Norge. Den gikk til Breivik.Vis mer

Kjøpte beskyttelsesdrakt av britisk matematikkprofessor

Anders Behring Breivik har lagt igjen en rekke spor etter netthandling verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november 2010 kjøpte den massedrapssiktende Anders Behring Breivik ifølge ifølge Sunday Telegraph en rekke materialer han trengte til operasjonen via Ebay. Han brukte navnet «andrewbrei».

Blant annet fikk han tak i 500 gram svovelpulver av en forhandler i Enfield, London. Briten Andrew Christou har ifølge avisa opptrådt som en mellommann, og fått tak i pulveret fra en kjemisk forhandler. Han uttrykker overfor avisa fortvilelse over at han har vært involvert uten å vite det.

Svovel kan kjøpes lovlig, det brukes til en rekke formål, blant annet i akvariumfilter.

Ifølge manifestet til Breivik brukte han svovelpulveret til å lage høyeksplosivet DDNP (Diazodinitrophenol). Han skriver selv at han kjøpte det via Ebay, og at han var bekymret for at myndighetene ville oppdage kjøpet, men det gjorde de ikke.

Fikk seg drakt for en hundrings

Ifølge den samme artikkelen kjøpte Breivik også en beskyttelsesdrakt fra Storbritannia samme måned. Drakten kalles Hazmat. Professor Bernie Harris solgte beskyttelsesdrakten til Breivik for rundt 100 kroner.

Han sier til avisa at han er frastøtt av opplysningen. Han har som hobby å kjøpe overskuddsmateriale fra myndighetene og selge det videre.

KJØPTE SOVEL I STORBRITANNIA: Stoffet er lovlig, og brukes blant annet i akvarium. Foto: WIKIMEDIA
KJØPTE SOVEL I STORBRITANNIA: Stoffet er lovlig, og brukes blant annet i akvarium. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

Han solgte bare en til Norge, og det var den til Breivik. Harris sier han kjenner igjen drakten på et av bildene Breivik har lagt ved i manifestet.

Gjorde en rekke handler i hele verden
Breivik kjøpte ifølge den britiske avisa også en LaserLyte-pistol bajonett fra USA via Ebay, en 3M heldekkende ansiktsmasse med filter for 700 kroner, et håndgrep til rife fra Hong Kong og et teleskopsett med zoom fra Kina.

Fra Tool Timez i Sheffield kjøpte han seg borremaskin for 12 pund. Ifølge ham selv skulle han bruke drillen til å holde patronene på plass mens han drillet en del av blyet ut av kulene.

I det omfattende manifestet sitt beskriver Anders Behring Breivik hvordan han planla å forgifte prosjektilene med ren nikotin, for å sikre seg at alle som ble truffet, skulle dø. Men det er ikke kommet fram noen opplysninger om at han virkelig har gjort dette.

Fikk tak i materiale i Polen
Polsk politi har også undersøkt et spor i Warsawa, hvor Breivik ifølge VG kjøpte Breivi kjemikalier fra «KETEN» Instytut Syntezy Chemicznej, eller «KETEN» kjemiske institutt.

I manifestet skriver han at han bestilte 0,3 kilo natriumnitritt til 10 euro. Natriumnitritt (NaNO2) er et salt, og et relativt vanlig tilsetningsstoff som blant annet brukes til å bevare kjøttprodukter. Men det kan gjennomgå en kjemisk reaksjon og bli svært giftig.

Behring Breivik skriver at han også bestilte aluminiumspulver fra det samme polske firmaet i Wroclaw. Han skal ha betalt for tre 50 kilos containere med dette stoffet. Senere i manifestet skriver han at han angrer på bestillingen, fordi han frykter at det polske firmaet kan være overvåket av både polske og europeiske etterretningstjenester.

Handlet også i Norge
Tidligere er det kjent at han handet eksplosiv væske fra en nettbutikk i Ålesund.

I september 2010 handlet han eksplosiv væske fra nettbutikk i Ålesund.

- Han bestilte og betalte over nett fire ganger 3,8 liter, sier innehaveren til Dagbladet.

KJØPT LOVLIG: Breivik skjøt i Oslo pistolklubb, og fikk etter hvert nok trening til å kunne søke om løyve for våpen. Breivik skal blant annet vært utstyrt med en pistol av type Glock 17 da han gjennomførte massakren. Politiet har ikke bekreftet dette, men han står oppført i våpenregisteret med et slikt våpen.
KJØPT LOVLIG: Breivik skjøt i Oslo pistolklubb, og fikk etter hvert nok trening til å kunne søke om løyve for våpen. Breivik skal blant annet vært utstyrt med en pistol av type Glock 17 da han gjennomførte massakren. Politiet har ikke bekreftet dette, men han står oppført i våpenregisteret med et slikt våpen. Vis mer

Her fikk han tak i «Rapicon RC Fuel», et drivstoff som brukes i blant annet modellfly. Drivstoffet inneholder 30 prosent nitrometan som sammen med andre komponenter, deriblant ammoniumnitrat (kunstgjødsel), blir til en kraftig bombe.

I november og desember 2010 kjøpte Breivik våpenutstyr av Capsicum Solutions i Skien i to omganger, ifølge NRK. Herfra kjøper han en såkalt easyloader, en plastgjenstand som gjør det enklere å lage magasiner. Han kjøper også fire 30-skudds pistolmagasiner. Han kjøper varene via nett.

Kunstgjødsel kjøpte han i april 2011 fra Felleskjøpet på Rena.

SKRØT AV Å HA EN RIFLE: I manifestet skriver Behring Brevik at han har en Ruger Mini 14. Foto: WIKIMEDIA
SKRØT AV Å HA EN RIFLE: I manifestet skriver Behring Brevik at han har en Ruger Mini 14. Foto: WIKIMEDIA Vis mer