KJIP GJEST:
Et voksent veggedyr blir 4-5 mm langt og 3 mm bredt. 
Foto: Hallvard Elven / Folkehelseinstituttet / Scanpix
KJIP GJEST: Et voksent veggedyr blir 4-5 mm langt og 3 mm bredt. Foto: Hallvard Elven / Folkehelseinstituttet / ScanpixVis mer

Kjøpte du brukt - fikk du kanskje denne med på kjøpet

Blodsugende veggedyr resistente mot insektmidler sprer seg via brukte møbler, reisebagasje og klær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De sprer seg nå over hele verden.

Dagbladet har tidligere i sommer fortalt om Ninas kamp mot udyra.

I Norge er antall innmeldte tilfeller av bekjempelse av disse skadedyrene økt med 48 prosent siden 2007.

I New York har vintage- og gjenbrukstrender fått skylden for en formidabel framvekst av veggedyr de siste årene.

- Vi får mange telefoner hver dag fra fortvilte mennesker som har fått veggedyr inn i hjemmet sitt og ikke skjønner hvordan det er skjedd, sier avdelingsdirektør for skadedyrbekjempelse Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Finnes overalt Han mener veggedyrene oftest blir med folk hjem etter opphold på infiserte overnattingssteder, enten det er campinghytter eller femstjerners hotell.

Offentlig transport, som sovevogner på tog, er et annet sted blodsugerne kan kravle opp i bagasjen. I forkant av loppemarkedssesongen er det grunn til å være på vakt ved kjøp av gjenstander som kan inneholde ubehagelige overraskelser.

Litt ekstra Skadedyrfirmaet Anticimex har fått henvendelser fra personer som har fått veggedyr i huset etter kjøp av brukte rammemadrasser.

- Ved kjøp av brukte soveromsmøbler og sofaer er det viktig å sjekke sprekker og folder på utkikk etter dyr og egg. Det letteste sporet å se er svarte flekker etter ekskrementer, sier fagsjef for skadedyr Stein Norstein i Anticimex.

Vanligvis går ikke veggedyr i klær, men etter eksplosiv økning i forekomst, mener en rekke amerikanere å ha fått med seg veggedyr fra brukthandler.

Smart tips Kjøper man klær på loppemarked er tipset å legge dem rett i en pose og putte posen i fryseren i to-tre dager, hvis man vil sikre seg. På samme måten kan et møbel settes på fryselager over noen dager, hvis man har tilgang på det.

Norges største bruktkjede Fretex undersøker klær og møbler de tar imot nøye og renser dem hvis nødvendig. De tar kun imot madrasser hvis de er pent brukte, og de sjekkes ekstra nøye.

- Vi har svært strenge krav til hygiene. Hvis vi mistenker noe kan være utsatt for skadedyr blir det plukket ut og går til energigjenvinning, sier kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo i Fretex.

Godt skjult Veggedyr er vanskelige å oppdage ettersom de er nesten usynlige som egg og gjennomsiktige knøtt når de er klekket. Et voksent veggedyr er rødbrunt og opptil en halv centimeter langt, men skjuler seg svært godt.

De beveger seg kun om natten, når de registrerer utånding av CO2 og kryper til mennesker for å suge blod.

Det kan ta tid, kanskje uker, før menneskekroppen reagerer med kløende utslett på det antikoagulerende stoffet som kommer inn i bittstedet. Da kan det i mellomtiden ha blitt mange veggedyr i sprekker, folder, bak lister, under madrassen, bak og under gjenstander.

- Når folk blir klar over problemet på soverommet orker de kanskje ikke å sove der inne lenger. Noen sover på sofaer andre steder i huset, men veggedyrene finner dem der også, og så sprer de seg på den måten, sier Norstein.

Krig Å drepe ørsmå kryp som er resistente mot flere insektmidler og som kan leve opptil ett år uten mat, er nesten umulig uten profesjonell hjelp.

Norske skadedyrfirmaer registrerte 431 bekjempelse i 2007, deretter 505 i 2008 og 542 i fjor. Etter første halvår ligger det an til å bli langt over 600 rapporterte tilfeller i år.

Folkehelseinstituttet tar økningen svært alvorlig.

- Fra å ha vært nesten utryddet er veggedyr igjen blitt et reelt problem i Norge. Vi vet hvor ille det kan bli, derfor er dette som en kontinuerlig krig for å unngå at tilstandene blir verre. Vi vil tross alt ikke tilbake til de ekstreme tilstandene vi hadde i Norge på 1930- og 1940-tallet, da det knapt var en leilighet i Oslo som ikke hadde dette problemet, sier Ottesen i FHI.

(NTB)

GODT SKJULT: Her under sømmen på en rammemadrass ligger det svarte ekskrementer fra veggedyr. Du kan selv sjekke din egen madrass - om du tør. 
Foto: Håvard Øyrehagen / Folkehelseinstituttet / Scanpix
GODT SKJULT: Her under sømmen på en rammemadrass ligger det svarte ekskrementer fra veggedyr. Du kan selv sjekke din egen madrass - om du tør. Foto: Håvard Øyrehagen / Folkehelseinstituttet / Scanpix Vis mer