Kjøpte Eddies palass

NEW YORK (Dagbladet): Ukrainas tidligere statsminister Pavlo Lazarenko har kjøpt superstjernen Eddie Murphys palass i California for 50 millioner kroner. Lazarenko er ettersøkt i hjemlandet og Sveits for hvitvasking av enorme pengebeløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere statsministeren sitter for tida arrestert i USA fordi han har ugyldig visum. Både Sveits og Ukraina har bedt om å få ham utlevert. Anklagene er hvitvasking av store summer statlige penger gjennom banker i Sveits.

Skandalen rundt Lazarenko er en av en rekke internasjonale hvitvaskingssaker som nå rulles opp.

Den overdådig luksuriøse eiendommen som Lazarenko har kjøpt ligger i Marin County i Nord-California. Den har to landingsplasser for helikopter, fem hundehus, en ballsal så stor som en låve, granittgolv med innlagt messing, dørhåndtak av gull, 41 rom og er på over 75 mål, skriver New York Times.

Underslag

Handelen ble foretatt av et amerikansk eiendomsselskap for ett år siden, men påtalemyndigheten er ikke i tvil om at Lazarenko står som eier. Hans kone og barn ble innstallert i palasset allerede i fjor høst.

Føderale etterforskere graver seg nå inn i den store hvitvaskingsskandalen hvor 120 milliarder kroner skal være overført fra Russland til The Bank of New York av russisk mafia, smarte forretningsfolk og offentlige tjenestemenn helt til topps i Kreml.

Huskjøpet til den ukrainske eks-statsministeren bekrefter at korrupsjonen gjennomsyrer flere av den gamle Sovjetunionens republikker.

Flyktet

Lazarenko var statsminister i Ukraina i 1996 og 1997, og hans makt og velstand eksploderte i denne perioden. Så påfallende var rikdommen hans at president Leonid Kutsjma til slutt fikk ham sparket.

Lazarenko ville selv stille som presidentkandidat, men flyktet plutselig seint i fjor. Han forsvant få dager før etterforskere ville anklage ham for underslag og misbruk av millioner av statlige midler.

Lazarenko sa at han reiste til Hellas for å behandles for stressrelatert hjertetrøbbel, men han ble arrestert av sveitsiske myndigheter da han forsøkte å krysse grensa med falsk pass utstedt i Panama.

Sveits anklaget ham for å ha hvitvasket millioner gjennom sveitsiske banker, men han ble løslatt mot en kausjon på over 20 millioner kroner.

I februar dukket han opp i USA med ugyldig visum, og han har siden sittet arrestert i påvente av avgjørelse om utlevering til Ukraina eller Sveits.