Kjøpte egg på butikken - fikk to kyllinger

Hils på Rema og 1000.

LØVETANNKYLLINGER:  Rema 1000 kaller disse to et mirakel. Foto: Privat/Linda Akselsen Bjerke
LØVETANNKYLLINGER: Rema 1000 kaller disse to et mirakel. Foto: Privat/Linda Akselsen Bjerke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I teorien skal antallet haner per høne gjøre et eventuelt kyllingklekk fra butikkjøpte egg nærmest umulig.

Det bestemte Linda Akselsen Bjerke og familien i Sør-Odal seg for å teste. Hun bor på gård og har tilgang på utstyr som ikke den jevne forbruker har hjemme.

Nå hevder hun å ha fått to kyllinger rett fra butikken.

- Vi brukte en inkubator og holdt eggene på 38 grader i tre uker. I går natt begynte de å klekke, sier Akselsen Bjerke om skapelseshistorien til de to kyllingene hun har kalt Rema og 1000.

Til ære for Rema 1000 Dette til ære for butikken hun sier at hun kjøpte eggene fra. Hun har postet et bilde av de nyklekte kyllingene på Rema 1000s Facebook-sider der de har fått stor oppmerksomhet.

- Hei! Matmor var innom Rema 1000 Kurudsand Kongsvinger for tre uker siden. Der kjøpte hun en pakke egg med litt andre planer enn omelett. Og etter tre uker og gjennomsnittlig 38 grader satt vi to og lagde pipelyder på kjøkkenbenken, skriver hun på siden.
Ifølge Akselsen Bjerke er det fullt mulig å klekke egg fra butikk.

- Så lenge hønene har gått med en hane, så er det mulig. Vi måtte imidlertid forsøke å et par ganger før vi fikk det til, sier Linda Akselsen Bjerke.

- Sjeldent fenomen Benedicte Lund er fagansvarlig for egg og fjærfe ved Kjøtt og Fjørfebransjens Landsforbund.

Hun bekrefter at tilfellet Akselsen Bjerke forteller om kan være mulig, men at det kun er et fåtall egg som er befruktede.

- I småbrukdrift går ofte en hane på 7 til 10 høner, noe som gjør at mange egg ender opp med å bli befruktet. I industriell drift er det en hane på flere 1000 høner. Dette gjør at ytterst få egg er befruktet, men det er i teorien mulig, sier Lund.

- Uproblematisk for forbrukerne Dermed er det ikke slik at folk flest trenger å bekymre seg for uventede kyllinger ved frokostbordet.

I PAKKA:  Linda Akselsen Bjerke har blitt mor til to kyllinger. Ifølge Akselsen Bjerke kom Rema og 1000 fra disse to kartongene. Foto: Privat/Linda Akselsen Bjerke
I PAKKA: Linda Akselsen Bjerke har blitt mor til to kyllinger. Ifølge Akselsen Bjerke kom Rema og 1000 fra disse to kartongene. Foto: Privat/Linda Akselsen Bjerke Vis mer

Lund understreker at det ikke er noe forbrukermessig problem at enkelte egg i butikk er befruktet.

- Det er ikke merkbart. Ingen egg i norske butikker er ruget, og derfor er det ikke merkbart, sier Benedicte Lund.

Pressekontakt i Rema 1000, Amalie Knudsen, omtaler hendelsen som et sjeldent fenomen.

- Et lite mirakel. Dette er jo noe få av våre kunder har prøvd på, men i våre butikker bruker vi bare frittgående høns. Da kan naturen gå sin gang, sier Knudsen.

Blir gårdshøns Tilbake på gården i Sør-Odal er Linda Akselsen Bjerke klar på hva som blir framtida til de to små fjærprydete krabatene.

- De skal ikke bli omelett, men få gå rundt her på gården. Vi hadde ikke høns på gården akkurat nå, og vi planlegger å ruge ut flere egg, sier Akselsen Bjerke.

- Fra butikk?

- Nei, neste gang kjøper vi nok inn noen som vi får litt flere kyllinger ut av, sier Linda Akselsen Bjerke muntert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer